img
13
Kurier Galicyjski * 18 – 28 września 2009
MOGIŁA POLEGŁYCH
PRZEPISY
Wœród osób, czêstuj¹cych
ŻOŁNIERZY POD DYTIATYNEM
barszczem, przewa¿aj¹ kobiety.
Spotykamy tu jednak tak¿e
W 1920 ROKU
bardzo dobrego kucharza
Barszcz wed³ug mera Borszczowa,
i obecnie ju¿ czytelnika naszej
PONOWNIE POŚWIĘCONA!
gazety, Wo³odymyra Czomkê.
Iwana Baszniaka (dla 4 osób)
To wójt wsi Wysuczka (pisa-
MARCIN ROMER
liœmy o niej w numerze 16
Sk³adniki: 80 dag ¿eberek
garnka, zalaæ zimn¹ wod¹, a¿
tekst i zdjêcia
naszego pisma – aut). Wraz
wieprzowych, 10 dag oleju, 4-
pokryje kapustê, osoliæ i goto-
D³ugi w¹¿ samochodów
z mieszkañcami wsi ugotowa³
5 surowych lub gotowanych
waæ, a¿ bêdzie prawie miêkka.
wyruszy³ w niedzielê 13
prawie sto litrów barszczu
buraków, 2 kostki roso³owe,
Zdj¹æ z ognia i odstawiæ na
wrzeœnia spod Sanktuarium
i przywióz³ go do Borszczowa.
20 dag suchej fasoli, 80 dag
jakiœ czas. Potem odcedziæ,
Maryjnego w Bo³szowcach.
Potrawa firmowa wójta po-
ziemniaków, pó³ g³ówki ka-
w³o¿yæ do garnka z miêsem.
Gruntowymi drogami sun¹³ w
dolskiego jest gêsta, z du¿ymi
kierunku odleg³ego o kilka-
pusty, 1 marchewka, 1 piet-
W³o¿yæ tyle fasoli, by barszcz
naœcie kilometrów Dytiatyna.
kawa³kami miêsa, które,
ruszka, 2 cebule, pojemnik
nie by³ zbyt gêsty.
Kolumnê zamyka³ wype³niony
zdaniem pana Wo³odymyra,
œmietany, pojemnik koncent-
po brzegi autobus z zatkniêt¹
jest bardzo potrzebne mê¿-
Zasma¿ka
ratu pomidorowego, liϾ lau-
za przedni¹ szyb¹ tabliczk¹ z
czyznom. Przecie¿ musz¹ mieæ
rowy,kwasekcytrynowy,2z¹bki
Wlaæ na patelniê pozosta³y
napisem Stanis³awów i przed-
si³y do pracy, do tego, aby da-
wojennym herbem miasta. To
czosnku,pieprz,natka,koperek.
olej, dodaæ pokrojon¹ w
stanis³awowscy Polacy. Ostatni
waæ sobie radê w gospodar-
drobn¹ kostkê cebulê, a kiedy
odcinek na miejsce ¿o³nier-
stwie i kochaæ swoje ¿ony. Do
Sposób przyrz¹dzania
usma¿y siê na z³oto – dodaæ
skiej mogi³y wiêkszoœæ pasa-
barszu trzeba wypiæ kieliszek.
Na dobrze rozgrzan¹ pa-
koncentrat pomidorowy,
Jeœli wychyliæ jeden-dwa,
telniê wlaæ 5 dag oleju i pod-
szbko wymieszaæ i wlaæ ca³¹
dobrze zjeϾ Рto alkohol nie
sma¿yæ ¿eberka, trochê po-
œmietanê. Dusiæ na wolnym
zaszkodzi. Natomiast, jeœli
soliæ. W³o¿yæ do garnka. Dodaæ
ogniiu przez 10-15 minut.
wypiæ wiêcej, to rozum straciæ
cebulê, pietruszkê, obran¹ mar-
Buraki obraæ, natrzeæ na tarce
mo¿na. Dawniej pijak na wsi
chewkê, kostki roso³owe.
o ró¿nych oczkachpo³owê
– to by³ wstyd i hañba, nie-
Wszystko zalaæ 3 litrami wody
na du¿ych, po³owê – na ma-
stety, dziœ czasy siê zmieni³y.
i gotowaæ na wolnym ogniu.
³ych. W³o¿yæ na patelniê z ce-
„Tylko nie w Wysuczcemówi
Fasolê dzieñ wczeœniej op³u-
bul¹. Przez 10 minut duszenia
pan Czomko.Rzadko mo¿na
kaæ i zalaæ du¿¹ iloœci¹ wody.
ma na niej pozostaæ po³owa
u nas spotkaæ chêtnych do
Przed jej ugotowaniem wylaæ
sk³adników, druga po³owa ma
kielicha i patentowanych leni.
wodê, zalaæ ponownie, osoliæ
siê wygotowaæ. Zawartoœæ
Jeszcze dawniej nasi przod-
i ugotowaæ oddzielnie. Ugoto-
garnka doprowadziæ do wrze-
kowie mówili: „Nie piæ du¿o
waæ oddzielnie buraki, spraw-
nia na wolnym ogniu, dodaæ
spotykaczki (tak miejscowi
dzaj¹c od czasu do czasu
utarty z¹bek czosnku, liœæ
nazywaj¹ bimber – aut.),
widelcem, czy miêkkie. Kiedy
laurowy, pieprz, kwasek cytry-
¿eby nie iœæ na czworaczkach”.
siê ugotuj¹, wyj¹æ z garnka,
nowy lub sok z cytryny. W
zalaæ zimn¹ wod¹. Zanim
chwili zagotowania siê w³o¿yæ
Barszcz przyjecha³
buraki ostygn¹, obraæ ziem-
buraki i doprowadziæ do wrze-
z... tajgi
niaki, pokroiæ w plasterki i
nia. Natychmiast wy³¹czyæ
Rozpoczyna siê Msza œwiê-
¿erów autobusu pokona³a
Du¿ym zainteresowaniem
w³o¿yæ do garnka z miêsem.
gaz, poniewa¿ zniknie ³adny
ta – pierwsza w tym miejscu
pieszo. Autobus nie móg³ wje-
miejscowych mieszkañców
Kapustê oczyœciæ z liœci zew-
czerwony kolor i pogorszy siê
od 71 lat. Poœwiêcenie mogi³y
chaæ pod „wzgórze 385”,
i goœci œwiêta cieszy³a siê
poleg³ych.
bêd¹ce ostatnim bastionem
nêtrznych, usun¹æ g³¹b i kroiæ
smak. Drobno posiekaæ ziele-
Przemówienia, sk³adanie
i zarazem ostatnim miejscem
niezwyk³a potrawa – barszcz
w krótkie i szerokie paseczki.
ninê i dodaæ do barszczu, nie
wieñców pod metalowym krzy-
spoczynku poleg³ych. Po
po³tawski z tajgi. Przywioz³a go
W³o¿yæ j¹ do oddzielnego
nakrywaæ garnka pokryw¹.
¿em powtórnie postawionym
drodze do³¹czaj¹ dzisiejsi
dru¿yna dziennikarzy, nau-
w tym miejscu przez miesz-
mieszkañcy Dytiatyna – Ukra-
czycieli, managerów i biznes-
Barszcz ze wsi Królówka, czyli królewski
kañców Dytiatyna w 1991
iñcy. To by³a, wtedy - przed 89.
menów z Przykarpacia. „Idea
roku. Gdy ju¿ by³o mo¿na....
laty, nasza wspólna walka.
Ta powa¿na i smutna
Pierwszy raz od 1938 roku,
kwasu chlebowego. Na drugiej
Sk³adniki: 50 dag ¿eberek
prezentacji tej potrawy w Bor-
zarazem uroczystoϾ to
w rocznicê bitwy miejsce to
patelni w tym samym czasie
wieprzowych, 2 buraki, 2/3
szczowie nale¿y przedsiêbiorcy
równie¿ znak prze³omu,
zgromadzi³o tak wielk¹ iloœæ
zlekka zasma¿yæ na m¹ce
g³ówki kapusty, 5 ziemniaków,
z Tarnopola Iwanowi Mati-
powrotu do ponadczasowych
osób. Jest nadzieja, ¿e to
pokrojone w kostkê marchew,
1 marchewka, 2/3 szklanki
szynowi. Ten pan od wielu lat
wartoœci. Czas powrotu
pocz¹tek. Wkrótce zostanie
pietruszkê i cebulê. Ugotowaæ
przecieru pomidorowego, ³y¿ka
pracuje na terenie Rosji, gdzie
pamiêci zawsze by³ oznak¹
og³oszony konkurs na projekt
lepszego jutra.
pomnika jaki ma stan¹æ w
¿eberka. Drobno pokroiæ
m¹ki, 5 dag mas³a, 2/3
ma dobry biznes, - mówi kapi-
tym miejscu.
kapustê i ziemniaki, wrzuciæ
szklanki œmietany, 2 szklanki
tan dru¿yny Oksana Gowera.
do miêsa, gotowaæ 10-15
kwasu chlebowego, listek
– W okrêgu Chanty-Mansi,
Dytiatyn by³ miejscem bohaterskiej i tragicznej zarazem
minut. W³o¿yæ buraki i wa-
laurowy, kilka ziarenek piep-
bitwy, stoczonej 16 wrzeœnia 1920 roku, w wojnie polsko
w obwodzie tiumeñskim jest
bolszewickiej, zwanej Polskimi Termopilami, stoczonej tu
rzywa, listek laurowy, pieprz,
rzu, sól, zielenina wed³ug upo-
wioska robotnicza „Po³tawska”.
ze s³ynn¹ dywizj¹ „Czerwonych Kozaków”, wspieran¹ przez
sól i gotowaæ, a¿ bêdzie
dobania.
Mieszkaj¹ tu przewa¿nie Uk-
brygadê bolszewickiej piechoty. Mia³a ona kluczowe zna-
miêkkie. Wy³¹czyæ gaz, nakryæ
raiñcy, którzy przyje¿d¿aj¹ do
czenie dla utrzymania ofensywy na froncie w Ma³opolsce
pokryw¹. Odstawiæ na 30-40
Sposób przyrz¹dzania
pracy na platformach wiertni-
Wschodniej. Poœwiêcaj¹c swoje ¿ycie, niewielki oddzia³
minut, po tym czasie zagoto-
Buraki pokroiæ w plasterki
Wojska Polskiego zatrzyma³ na wiele godzin nieprzyjaciela,
czych. Oczywiœcie, ludzie
ratuj¹c przed rozbiciem sw¹ macierzyst¹ VIII Dywizjê
waæ pozosta³y kwas chlebowy
i dusiæ z przecierem pomi-
têskni¹ za domem rodzinnym
Piechoty oraz ukraiñsk¹ dywizjê kawalerii. Z poœród
i wlaæ do barszczu.
dorowym, dodaæ odrobinê
i staraj¹ siê przyrz¹dzaæ
obroñców s³awnego wzgórza 385 nie ocala³ nikt. Za swój
dania, które jedli w domu na
czyn bohaterowie otrzymali Krzy¿ Virtuti Militari. O bitwie
Bu³eczki-pampuszki do barszczu od Czytelników
co dzieñ. Coprawda, ju¿ z miej-
i póŸniejszych dziejach tego miejsca pisaliœmy w poprzed-
nim numerze „Kuriera Galicyjskiego” (nr 16 z dnia 31
scowymi „dodatkami egzotycz-
„Kuriera Galicyjskiego” ze wsi Wysuczka
sierpnia 2009).
nymi”. W tajdze do barszczu
po³tawskiego dodaje siê ¿ura-
Sk³adniki
Odstawiæ w ciep³e miejsce na
Rady Dytiatyna Panu Stepa-
PODZIĘKOWANIE
winê, a tradycyjne pampuszki
45 dag m¹ki pszennej,
1,5 godziny. Z wyroœniêtego
nowi Habiakowi oraz szcze-
obficie smaruje siê czerwo-
szklanka wody, 2,5 dag cukru,
ciasta wyrobiæ 16 bu³eczek.
Jako organizator uroczys-
gólnie Polakom ze Stanis³a-
nym kawiorem”.
p³aska ³y¿eczka soli, ³y¿eczka
W³o¿yæ do formy, posmaro-
toœci ku czci Polskich ¯o³-
wowa z Polskiego Towarzystwa
Uczestnikom i goœciom
soku z cytryny, 2 ³y¿ki oleju, 9
wanej mas³em. Nakryæ czyst¹
nierzy, poleg³ych w Bitwie pod
im. Karpiñskiego z Przewodni-
Dytiatynem, chcia³bym z³o¿yæ
festiwalu mieszkañcy Przy-
cz¹c¹ Pani¹ Wand¹ Ridosz,
gram (jedna czubata ³y¿eczka)
œcierk¹ i pozwoliæ bu³eczkom
serdeczne podziêkowania za
którzy swoj¹ obecnoœci¹,
karpacia podawali barszcz
dro¿d¿y w proszku, jajko do
wyrosn¹æ w ci¹gu 40 minut.
udzia³ i wsparcie Panu Kon-
piêknym s³owem i œpiewem
z przywiezionymi z dalekiej
posmarowania.
Jajko roztrzepaæ, posmarowaæ
sulowi Jackowi ¯urowi, Ojcu
uczcili Naszych Bohaterów.
Syberii ¿urawin¹ i czerwonym
nim bu³eczki. Piec 25 minut
Kustoszowi Grzegorzowi Cym-
Serdeczne podziêkowania za
kawiorem do pampuszek.
Sk³adniki na polewê
w temperaturze 190 stopni. W
bale, Ojcu Dariuszowi i Ojcu
ogromne wsparcie kierujê do
Spróbowa³y go setki osób.
czosnkow¹: 3 du¿e z¹bki
trakcie pieczenia przyrz¹dziæ
Krzysztofowi – Franciszkanom
Redakcji Kuriera Galicyjskiego
Barszcz smakowa³, a niektórzy
czosnku, pó³ ³y¿eczki soli, 2
polewê - przepuœciæ czosnek
Bo³szowieckim, Panu kpt.
z Panem Miros³awem Rowic-
mê¿czyŸni wypytywali, jak do
³y¿ki oleju, 50 ml przegotowa-
przez prasê, ut³uc z sol¹,
Eugeniuszowi Cydzikowi, Pani
kim, Telewizji Polskiej z Panem
tej osady Po³tawska mo¿na siê
nej zimnej wody.
dodaæ olej i wodê. Wymieszaæ.
Wies³awie Holik, Pani Renacie
Adamem Sikorskim oraz por-
dostaæ, przecie¿ wiadomo, ¿e
Upieczone bu³eczki, dopóki
Klêczañskiej, Panu Hryho-
talu polityczni.pl z Pani¹ Ma-
na Ukrainie bardzo trudno
Sposób przyrz¹dzania:
gor¹ce, polaæ polew¹.
rijowi Iwasyszynowi – Prze-
ri¹ Biliñsk¹.
wodnicz¹cemu Administracji
o dobr¹ pracê.
£¹czê wyrazy szacunku,
Zagnieœæ miêkkie ciasto,
KG
KG
Halickiej, Przewodnicz¹cemu
Szymon Hat³as
aby trochê klei³o siê do r¹k.