img
Wódka baczewskiego
18
15 – 28 października 2010 * Kurier Galicyjski
„maison Fondée 1782 Lwów”
tułem „Rody Lwowskie”, które niech
Jeśli Arabowie zajmowali się che-
będzie nam przewodnikiem po zawi-
micznym badaniem wina, wydestylo-
łościach genealogii tej rodziny.
wali z niego alkohol, nazwali go alko-
holem, to nie znaczy, że oni alkohol
Wódka grzeje, wódka chłodzi.
pili. Myślę, że traktowali go raczej jak
„cesarsko-Królewski
Wódka nigdy nie zaszkodzi.
każdy inny produkt chemiczny. Może
Dostawca Dworu”
W roku 1782 Lejb Baczkauer za-
jeszcze jak lekarstwo, lub składnik
(toast biesiadny)
łożył gorzelnię we wsi Wybranówka
lekarstw. To w Europie, pozbawionej
Zasada działania alembiku.
położonej 44 kilometry od Lwowa.
zakazów picia alkoholu, rozpoczęły
SZyMON KAZiMieRSKi
Podgrzewanie cieczy wyj-
Niedługo po tym Lejb przyjął chrzest
się eksperymenty z alkoholem w wy-
ściowej i chłodzenie oparów
i zmienił nazwisko, na Baczewski.
daniu spożywczym.
Ojczyzną wódki jest Polska
W roku 1810 doskonale prospe-
Mam dla Państwa radosną wiado-
Coffey w roku 1830 zbudował aparat
rującą wytwórnię wódek przejął syn
mość. Znaleziono sądowe dokumenty
dwukolumnowy, umożliwiający gorzel-
Aqua vita,
założyciela gorzelni, Leopold Maksy-
sandomierskie z roku 1405, a w nich
ni pracę w sposób ciągły.
czyli woda życia
milian Baczewski. W tym samym roku
informację, że już wtedy istniała w
Zaczęło się od tego, że w Euro-
wytwórnia, z racji wysokiej jakości
Polsce produkcja i konsumpcja wód-
pie destylat wina nazwano z łacińska
Przemysłowa
swoich produktów, uzyskała godność
ki! W dokumentach tych pojawia się
„spiritus vini”, czyli duch wina, a z tego
produkcja alkoholu
posługiwania się tytułem „Cesarsko-
też po raz pierwszy na świecie zapi-
wziął się nasz obecny spirytus. Spiry-
Teraz już poszło szybko. Gorzel-
Królewski Dostawca Dworu”, upoważ-
sane słowo „wódka”!
tus można było destylować w Europie
nictwo coraz wyraźniej zaczynało być
niającym do umieszczenia na szyldzie
Do tej pory najstarszym świadec-
tylko dlatego, że Abu Musa Dżabir ibn
gałęzią przemysłu. Jak wszędzie, tak
i etykietach wizerunku cesarskiego orła
twem pisanym, dotyczącym wódki w Pol-
Hajjan dał nam jeszcze coś, a miano-
i tutaj, producenci spirytusu dzielili się
i napisu „K. u. K Hoflieferant”. (K. u. K,
sce, były szesnastowieczne dokumenty
wicie alembik (Al Anbik), urządzenie
na tych, którzy ostro inwestowali w
skrót Kaiserlich und Königlich, Cesar-
opłat podatkowych, nakładanych na
do destylacji wina. Urządzenie pro-
nowoczesność zakładów i na takich,
ski i Królewski, wyrażenie podwójności
wytwórców tego pożytecznego trunku.
ste, ale dobrze działające. Do dzisiaj,
którzy, albo tego zrobić nie mogli,
monarchii Austro-Węgierskiej. Hoflie-
Wiadomość o dokumencie z roku 1405
jego najróżniejsze odmiany pracują
albo nie bardzo im na tym zależało.
Butelka wódki „Monopolowej”
ferant – dostawca dworu).
jest bardzo ważna i dlatego, że dotyczy
w każdej domowej bimbrowni i każda
Pomiędzy gorzelniami dość szybko
produkowana przez obecną,
Leopold Maksymilian przeniósł
spraw dziejących się jeszcze wcześniej,
destylacja oparta jest na pomyśle ge-
doszło więc do podziału funkcji. Na
wiedeńską wytwórnię Baczew-
wytwórnię wódek do wsi Zniesienie,
czyli w wieku czternastym. Do tej pory
nialnego Araba. Podgrzewa się naczy-
wsiach powstawały nieduże gorzelnie,
skich
położonej już bardzo blisko Lwowa. Po
uważano, że wódka po raz pierwszy
nie z produktem wyjściowym: winem,
wytwarzające spirytus surowy, niezbyt
latach Zniesienie stanie się dzielnicą
pojawiła się na terenach Wielkiego Księ-
czy przefermentowanym zacierem,
oczyszczony, które taki właśnie pro-
miasta. Do dzisiaj przetrwał stojący
stwaMoskiewskiego,czyliinaczejwRosji
a uzyskane opary alkoholu skrapla
dukt sprzedawały dużym zakładom
tam budynek dawnej wytwórni wódek
i dopiero stamtąd ten rosyjski wynalazek
się w chłodnicy, z której wypływa już
wyposażonym w nowoczesną apara-
Baczewskiego. Przed wojną był to
przewędrował do Polski. W rzeczy samej
gotowa gorzała. Każdy, kto popije so-
turę, gdzie spirytus był fachowo rekty-
adres: Lwów, ulica Żółkiewska 100.
było akurat odwrotnie. Wyprzedziliśmy
bie z alembika, natychmiast staje się
fikowany osiągając moc przynajmniej
Obecnie ulica Żółkiewska przemiano-
Rosjan o prawie sto lat! Ojczyzną wód-
zdrowszy, żwawszy i silniejszy. Nic
96% i wykorzystywany do produkcji
wana została na ulicę Chmielnickiego.
ki jest więc Polska, a nie Rosja.
więc dziwnego, że alembikowy pro-
wódek. Do najbardziej znanych wy-
Wyróżnienia, jakie spotykały Ba-
dukt zaczęto nazywać aqua vita, co
twórni, wyposażonych w najnowocze-
czewskich, nie brały się z niczego. Wód-
się tłumaczy z łaciny na polski, jako
śniejszą aparaturę zaliczano Fabrykę
Muzułmanin
ki i likiery, które sporządzali w swojej
woda życia. Polacy, jak to Polacy.
Wódek i Likierów hrabiego Potockiego
wynalazcą alkoholu
wytwórni, zaczynały być najdoskonal-
Po raz pierwszy na świecie otrzy-
Spolszczyli nazwę, uzyskując dobrze
w Łańcucie, gdzie wytwarzano słynne
szym produktem branży spirytusowej.
mano silnie stężony alkohol już w
po polsku brzmiącą – okowitę. Cał-
rosolisy, czyli likiery wyjątkowo moc-
Właściciele dbali o ciągłą moderni-
ósmym wieku naszej ery i dokonał
kiem polskim słowem, oznaczającym
ne i nadzwyczaj wytworne, Wytwórnię
zację wyposażenia i na bieżąco śledzili
tego destylując wino, arabski alchemik
alkohol z alembika była „gorzałka”,
Wódek Frankego w Bydgoszczy, Wy-
Piętnastowieczny portret Abu
Abu Musa Dżabir ibn Hajjan, znany w
jako że powstawała podczas palenia,
Musa Dżabir ibn Hajjana
Europie jako Geber. Swemu odkryciu
czyli gorzenia.
Wódki i likiery, które w swojej wytwórni
nadał, arabską oczywiście, nazwę
Do uzyskania okowity droga była
sporządzali Baczewscy, zaczynały być
Al Kchol. No i do dziś, wszyscy na to
stylację gotowego już specjału, tym
daleka. Okowita była produktem do-
najdoskonalszym produktem branży spi-
mówimy właściwie tak samo. Trudno
bardziej, że nie trudno było znaleźć
piero trzeciej destylacji.
powiedzieć, czy ktoś już w czasach
produkty zastępcze, a w dodatku dużo
Po pierwszej destylacji otrzymywa-
rytusowej. Właściciele dbali o ciągłą mo-
Abu Musa Dżabiri wpadł na pomysł pi-
tańsze. Już od wieku szesnastego
ło się, jeszcze bardzo zanieczyszczoną
dernizację wyposażenia i na bieżąco śle-
cia takiego mocnego alkoholu. Raczej
pędziło się w Polsce wódkę z żyta,
„brantówkę”, po drugiej destylacji poja-
na pewno nie. Arabowie w ogóle nie
owsa, prosa, gryki, brukwi, kobylego
wiała się już trochę czystsza, ale wciąż
dzili postępy techniki destylacyjnej nie
piją niczego, co zawiera choćby nie-
mleka, soku z brzozy, żołędzi i dzikich
jeszcze niesmaczna „szumówka”.
tylko na terenie Cesarstwa Austriackiego,
znaczne ilości alkoholu i dlatego każ-
kasztanów. Od roku 1750 zaczęto wy-
Po trzeciej, produkt uzyskiwał na-
ale na terenie całej Europy. Najnowszy
demu nie muzułmaninowi wydaje się,
rabiać alkohol z ziemniaków. Pierwszy
zwę okowity. Wciąż był to dość pro-
że to religia muzułmańska zakazuje
podręcznik pędzenia wódki powstał w
sty bimber i wiele zależało od wiedzy
wynalazek Eneasza Coffey a, podwójna
picia. Otóż nie jest to prawdą. Zakaz
roku 1768, napisany przez Jana Pawła
destylatora i jakości jego alembika,
wieża rektyfikacyjna, pracująca w syste-
spożywania alkoholu wynika z czegoś
Biretowskiego. W roku 1774 powstał
ale przyjmowało się, że taką okowitę
innego. Każdy pobożny muzułmanin
następny, jako praca Jana Chryzosto-
można było już pić. Żeby się pozbyć
mie ciągłym, wymyślona przez niego w
ma obowiązek modlić się codziennie
ma Simona.
wstrętnego smaku i zapachu, zaczęto
roku 1830, w roku 1832 pracowała już w
aż pięć razy w ściśle określonych po-
Zasada, na jakiej pracuje alembik,
dodawać do okowity różne zioła, pa-
wytwórni Baczewskich!
rach. Przed modlitwą musi się do niej
dość dobrze oddziela alkohol od wody,
lony cukier i co tam jeszcze. Po trzy-
przygotować, bo za chwilę zacznie
ale zawodzi przy dalszym oczyszcza-
krotnej destylacji uzyskiwało się oko-
przecież rozmawiać z Bogiem. Między
niu oddestylowanego już alkoholu.
twórnię Wódek Kasprowicza w Gnieź-
witę o mocy około 70 – 80%, z której po
postępy techniki destylacyjnej nie tylko
wieloma czynnościami przygotowaw-
Wraz z alkoholem destylują się bo-
nie,gdzieprodukowanoSoplicę,wódkę
rozcieńczeniu do 30 – 35 % powstawała
na terenie Cesarstwa Austriackiego,
czymi, muzułmanin musi pamiętać, by
wiem najrozmaitsze zanieczyszczenia,
znaną do dziś oraz Wytwórnię Wódek,
wódka ordynaryjna, lub szynkowa.
ale na terenie całej Europy. Najnowszy
rozpocząć modlitwę będąc trzeźwym.
fuzle, których temperatury parowania
Likierów i Koniaków Winkelhausena
Okowitę można było destylować po
wynalazek Eneasza Coffey a, podwój-
No i wszystko! Niech ktoś jednak spró-
i skraplania są prawie identyczne z
w Starogardzie Gdańskim. Specjalnie
raz czwarty i wtedy powstawała wód-
na wieża rektyfikacyjna, pracująca w
buje wypić parę głębszych tak, żeby
temperaturami właściwymi dla alkoho-
nie wymieniłem jednej, najważniejszej
ka alembikówka, mocniejsza i przede
systemie ciągłym, wymyślona przez
być trzeźwym aż pięć razy dziennie. To
lu. Alembik nie rozpoznaje tak subtel-
wytwórni, bo chcę ją wyróżnić osobną
wszystkim czyściejsza niż szynkowa.
niego w roku 1830, w roku 1832 praco-
się nie uda i lepiej takich sztuczek nie
nych różnic i fuzle destylują się razem
opowieścią. Mam na myśli oczywiście
W Polsce szanowało się wino,
wała już w wytwórni Baczewskich!
próbować.
z alkoholem. Trudną sztukę pozbywa-
wytwórnię wódek i likierów „J. A. Ba-
więc mało kto pozwalał sobie na de-
Po Leopoldzie Maksymilianie fa-
nia się fuzli po raz pierwszy opanował
czewski” ze Lwowa!
brykę przejął jego syn Józef, zaś po
Arabowie zajmowali się chemicznym ba-
niejaki Edward Adam w roku 1800.
Początek rodziny Baczewskich,
Józefie, w roku 1856, jego z kolei syn,
Odkrył on sposób na rektyfikację, czyli
niby znany, jest jednak podany nieco
Józef Adam. Z całego szeregu wła-
daniem wina, wydestylowali z niego alko-
destylację wielopoziomową. Urządze-
mętnie i trzeba trochę cierpliwości,
ścicieli wytwórni, to właśnie on był z
hol. Traktowali go raczej jak każdy inny
nie do rektyfikacji, wielopoziomowa
żeby się przebić przez ten temat.
nich wszystkich najważniejszy. Józef
produkt chemiczny. Może jeszcze jak le-
wieża rektyfikacyjna, potrafi rozdzielić
Rodzina Baczewskich jest pocho-
Adam nad swoimi poprzednikami miał
od siebie składniki nawet bardzo zbli-
dzenia żydowskiego i czasem widać,
tę przewagę, że zanim jeszcze został
karstwo, lub składnik lekarstw. To w Euro-
żone lotnością.
że autor jakiejś pracy o Baczewskich
szefem firmy, otrzymał gruntowne, fa-
pie, pozbawionej zakazów picia alkoholu,
W roku 1817, Niemiec, Johannes
sprawia wrażenie, jakby czuł się tym
chowe wykształcenie. Przystępował
Pistorius ulepszył wynalazek Adama.
faktem skrępowany. Wybrałem dla
więc do objęcia firmy doskonale do
rozpoczęły się eksperymenty z alkoholem
Nowy aparat dawał teraz czysty de-
Państwa bardzo ładne opracowanie
tego przygotowany. Miał też, w jakiś
w wydaniu spożywczym.
stylat o mocy 85%. Irlandczyk Eneasz
pana Krzysztofa Bulzackiego pod ty-
sposób, przewagę również nad swoimi