img
20
15 – 28 października 2010 * Kurier Galicyjski
FesTiWaL szTuki amaTorskiej pokucia
HALiNA PłuGATOR
tekst i zdjęcia
W miasteczku Tłumacz, na
Przykarpaciu, odbył się trzeci
festiwal sztuki amatorskiej
„Źródła Pokucia”, na któ-
rym zaprezentowano kulturę
mało znanej ogółowi grupy
etnograficznej – czyli właśnie
mieszkańców Pokucia.
W pokuckim regionie etnicznym,
do którego wchodzą rejony: Śniatynia,
Horodenki, Tłumacza, Tyśmienicy oraz
przewodniczący Tłumackiej Rejonowej
części Kołomyi, mieszka jedna trzecia
Administracji Państwowej Wasyl Se-
ludności Przykarpacia. Kilka lat temu
niw – mamy malowniczy kanion Dnie-
postanowiono więc pokazać kulturę
strowski, na terytorium którego zaczęła
mieszkańców Pokucia na festiwalu.
aktywnie rozwijać się agroturystyka.
Uczestnicy komitetu organizacyjnego
Mamy bogatą historię, walory kulinarne
i tysiące pracowitych życzliwych ludzi,
którzy chcą zrobić lepszym swój kraj”.
Ważnym wydarzeniem w ramach
imprezy była prezentacja księgi „Po-
kucie”. „W tym historycznie-etnogra-
ficznym szkicu o regionie, odzwiercie-
dlono nie tylko historię narodu, jego
skład etnograficzny i dialekty, ale rów-
nież zwyczaje, tradycje, kulturę, byt i
już współczesne walory turystyczne
kraju” – mówi jeden z organizatorów,
prof. Narodowego Uniwersytetu Przy-
karpackiego, historyk i politolog, Wasyl
Marczuk. W księdze zebrano ponad
2500 zdjęć, a w jej napisaniu brało
udział 27(!!!) naukowców. Wierzę, że
to unikatowe wydanie encyklopedycz-
ne zapoczątkuje wiele nowych badań
Pokucia. Na podstawie tej księgi będą
Początek festiwalu
napisane prace doktoranckie i habili-
Wyroby pokuckich majstrów
pragną rozszerzyć tę imprezę i nadać
jej wymiar międzynarodowy poprzez
zaproszenie do udziału w niej osób,
które niegdyś opuściły ten region.
Warto podkreślić, iż dawni Pokucia-
nie, są obecnie doktorami w różnych
dziedzinach nauki, generałami, leka-
Gości spotyka się uśmiechem
rzami, artystami i politykami.
Imprezę poprzedziły uroczyste
Msze święte w cerkwiach Tłumacza
w intencji całego rodu ukraińskich Po-
Goście z innych regionów przyjechali do Tłumacza
kucian. Po nich, odbyła się uroczysta
parada przedstawicieli delegacji ar-
tacyjne, stworzone będzie centrum
szym stanie, co jednak nie zniża ich
tystycznych i gości festiwalu do cen-
naukowe badań Pokucia. Księga —
wartości historycznej”.
trum miasta. Dookoła umieszczono
to jedynie pierwszy krok w badaniu hi-
Nawet pokucka kuchnia różni się
liczne namioty, gdzie prawie każda
storii i stanu obecnego tego regionu”.
preferencją roślinnych produktów. Owo-
pokucka wioska prezentowała jaskra-
Na „Źródło Pokucia” przyjechali
ce ogrodu i sadu od najdawniejszych
we ubranie ludowe, ekspozycje wy-
goście z województwa Warmińsko-Ma-
czasów są podstawą diety miesz-
robów miejscowych „złotych rączek”,
zurskiego, którzy zatrzymali się w Śnia-
kańców. Mięso zaczęli spożywać na
kolekcje najbardziej różnorodnych
tyniu. „Przyjechaliśmy na Przykarpacie,
Pokuciu o wiele później i w niedużych
gatunków gołębi oraz smaczne dania.
gdyż wygraliśmy projekt Narodowego
ilościach. Jego zamianą jest tu fasola,
Brzmi łagodna muzyka ludowa…
Centrum Kultury na dziewięciodniowy
grzyby i ryba. Etnografowie mówią, że
„Mieszkańcy Pokucia – to etnos
pobyt w Ukrainie, – mówi koordynator
kuchnię Pokucia obecnie można uwa-
pradawnych rolników, którzy zamiesz-
wycieczki, Teresa Grzęda. – Jest nas
żać za wzór regionalnego i zdrowego
kiwali te ziemie jeszcze przed kulturą
dwadzieścioro, 17 dzieci i trzech opie-
odżywiania się, gdzie jest mało kalorii,
chleb z miodem dla drogich gości
trypilską, – opowiada „Kurierowi Gali-
kunów. Pod koniec projektu stworzymy
a dużo energii.
cyjskiemu” krajoznawca Jarosław Lew-
z pokucką młodzieżą wspólną gazet-
Nieliczni goście festiwalu, wśród
gospodarstwo domowe, byli bardzo
dysharmonii i hałasu. Ludzie wiekami
kun z Horodenki. – Badania archeolo-
kę. Bardzo tu się podobało naszym
których było kilku przedstawicieli
spokojnymi i łagodnymi ludźmi, pew-
żyli tu w pokoju z innymi narodami.
giczne świadczą o dużych warstwach
dzieciakom. Jeździliśmy w góry, od-
Polski, Rosji i Niemiec, wielce inte-
nie i muzykę mieli taką samą – spo-
Wśród zabytków, wiele jest na Poku-
kultur rolniczych na terenie Pokucia.
wiedziliśmy fortyfikacje w Kamieńcu-
resowali się lokalnymi smakołykami.
kojną, ze wzniosłymi brzmieniami, jak
ciu polskich fortyfikacji, które obecnie,
Nasi praojcowie siali zboże, prowadzili
Podolskim, a także Kosów i Lwów.
„Pokucie ma tysiące walorów – mówi
wody Dniestru w letnią pogodę, bez
niestety nie są zachowane w najlep-