img
21
Kurier Galicyjski * 17 grudnia 2010 – 13 stycznia 2011
z kościoła pod wezwaniem św. Kata-
a powstał zapewne przed 1790 r.,
LeGendy
rzyny w Krakowie, obecnie znajdujący
ponieważ znalazł się w śpiewniku
się w zbiorach Muzeum Narodowego
religijnym pt. „Pieśni Nabożne” au-
w tym mieście.
torstwa tegoż poety. Melodia dzisiej-
o parzonych
2008 – dwa znaczki różniące się
sza jest zgodna z wersją zapisaną
ubarwieniem i nominałem, walor nie-
przez  Michała  Mioduszewskiego
w „Śpiewniku Kościelnym” z 1838
bieski (1,45 zł) oraz czerwony (3,0 zł),
r., ale znacznie różni się od formy
przedstawiające motyw Gwiazdy Be-
pieroGach
pierwotnej. Hymn „Gloria in excel-
tlejemskiej na tle zimowego pejzażu z
sis Deo” (w skrócie Gloria, z łaciny
płatkami śniegu, migoczącymi wraz z
Chwała na wysokości Bogu), to po-
gwiazdami na niebie.
czątek jednego ze śpiewów mszal-
2009 – dwa znaczki, na których
A także: 30 g masła, 20 g czosn-
HALiNA PŁUGATOR
nych, należących do części stałych
ukazano chór anielski na tle choinki
ku, koper, pietruszka.
tekst i zdjęcia
(ordinarium) Mszy św. Wprowadzony
(1,55 zł) oraz stylizowany rysunek Ma-
Mięso zarumienić na patelni,
przez św. Telesfora papieża, wszedł
ryi i Józefa z Dzieciątkiem (2,40 zł).
dodać bulion. Dusić dopóki nie bę-
Olga i Michał Starrzyńscy
do liturgii w latach 125-136, a jego
Poczta Polska, podtrzymując tra-
dzie gotowe. Następnie na maśle
z przykarpackiej wsi Pecze-
tekst zaczerpnięty został z obrządku
dycję emisyjną, dwóch ostatnich de-
podsmażyć pieczarki. Po 5 minu-
nirzyn, częstują swoich go-
Kościołów wschodnich. Autorem pro-
kad, w dniu 27 listopada 2010 r. wy-
tach dolać śmietany i znowu trochę
ści przeróżnymi rodzajami
jektu nowych znaczków, wydanych
dała dwa barwne znaczki, na których
podsmażyć.
pierogów na parze. A do każ-
w wielomilionowych nakładach, jest
przedstawiono zwielokrotnione napi-
Przygotować placki ziemnia-
dego dania opowiadają baj-
Jacek Brodowski. Ukazały się rów-
sy: BÓG SIĘ RODZI MOC TRUCHLE-
czane. Na tarce zetrzeć surowe
kę albo legendę. Sekretem
JE i ośnieżoną choinkę na wartości
nież dwie koperty pierwszego dnia
ziemniaki, cebulę, dodać jaja, mąkę,
pysznych i ekologicznych
obiegu – FDC, nawiązujące do moty-
1,55 zł oraz GLORIA IN EXCELSIS
wymieszać całość i smażyć na pa-
potraw, rodzina podzieliła
wu polskiego krajobrazu zimowego,
DEO na nominale 2,40 zł. Tekst kolędy
telni. Na dno miski położyć kawałek
się z Kurierem Galicyjskim.
opatrzone datownikiem okoliczno-
„Bóg się rodzi...” jest pióra Franciszka
O ich gościnności wieść roze-
masła, a po bokach rozłożyć gotowe
ściowym stosowanym w Urzędzie
Karpińskiego, poety żyjącego w latach
szła się nie tylko po całej Ukrainie,
placki. Na to wyłożyć część mię-
Pocztowym Warszawa 1.
1741-1825. Utwór początkowo nosił
ale także za granicą. Dom Starrzyń-
sa z sosem. Wyrównać, przykryć
tytuł „Pieśń o Narodzeniu Pańskim”,
skich jest zawsze pełen ludzi.
Mięso i ziemniaki należy pokroić
plackami. Na górę wyłożyć grzyby
- Zauważyliśmy, że wielu gości,
w kostkę, mięso przysmażyć na ole-
z sosem, na to znów placki. Przy-
szczególnie kobiety, ze względu na
ju na dużym ogniu, dopóki nie będzie
kryć i wsadzić do pieca na 10-15
figurę odmawiają spróbowania nie-
chrupkie. Cebulę pokroić w kostkę,
minut. 5 minut przed końcem za-
których dań – mówi pani Starrzyńska,
marchew grubo pokroić, pomidory
piekania, dodać ząbek czosnku
krzątając się po kuchni – Nawet tak
zetrzeć na tarce. Cebulę zeszklić na
oraz zieleninę.
tradycyjne pierogi wywołują u pań
oleju, dodać mąkę i smażyć jeszcze
wątpliwości.
1 minutę, dopóki nie rozejdą się grud-
Melaj
A przecież porządny posiłek to
ki. Dodać śmietanę i pomidory. Zalać
500 g mąki kukurydzianej ugo-
podstawa huculskiej gościnności.
to wodą i gotować do wrzenia, do-
tować na wodzie, cały czas miesza-
Wiadomo, że nie ma sytuacji bez
dać soli i pieprzu. Na dno miseczek
jąc. Do ugotowanej kaszy dodać
wyjścia. W tym wypadku również
wyłożyć mięso, potem ziemniaki z
300 g mleka, 1 jajo, sól, cukier do
znaleziono rozwiązanie: gospodyni
marchewką. Wszystko zalać sosem.
smaku. Odstawić na 20 minut. Prze-
zaczęła robić pierogi niskokalorycz-
Miski przykryć, następnie zalepić cia-
pis jest prosty, ale danie smaczne
ne. Jak na razie, w menu można
stem, wsadzić do pieca i dusić przez
i pożywne.
znaleźć kilkadziesiąt ich rodzajów. Z
35-40 minut. Podawać z zieleniną.
mięsem, kapustą, ziemniakami, se-
Peczeniżyński kulesz
rem, bryndzą, wiśnią, jabłkiem, ma-
500 g mąki kukurydzianej, 600
Pieczeń po huculsku
Jedna z kopert, 2010 r.
liną, przetartym miodem, z makiem
Składniki:
g wody, 50 g masła, 30 g bryn-
i rodzynkami… Do każdego dania,
Mięso: 300 g wieprzowiny, 1 opa-
dzy, sól do smaku. Do osolone-
podana jest bajka.
kowanie majonezu, duża cebula, sól,
go wrzątku wrzucić kukurydzianą
List od studentki
- Próbujecie pierogi z wiśniami –
przyprawy dla szaszłyku, szklanka
mąkę. Mieszać przez cały czas do
mówi pani Olga – To przy okazji po-
bulionu.
zagotowania się (około 20 minut).
słuchajcie historii o tym, jak hucułka
Grzyby: 500 g pieczarek, 50 g
Następnie wrzucić kaszę na de-
Mariczka wiśniami wieś uratowała.
masła, 50 g śmietany, sól.
seczkę, wyłożyć na talerz, posy-
KG otrzymał list od stu-
Przy takim stole, gdzie można
Placki ziemniaczane: 500 g ziem-
pać bryndzą i polać roztopionym
dentki z Przykarpacia Ana-
usłyszeć całe mnóstwo baśni, czas
niaków, 2 jaja, cebula, 100 g mąki,
masłem.
stazji Leonowej. W tym roku
wyjątkowo szybko leci.
sól, czarny pieprz.
dziewczyna dostała się na stu-
dia do Rzeszowa. Nowy kraj
Parzone pierogi
jest dla niej wciąż zagadką.
Olgi Starrzyńskiej
Swoimi wrażeniami podzieliła
W pół litrze kwaśnego mleka,
się z naszymi czytelnikami.
rozpuścić łyżkę sody. Zostawić na
Otrzymanie indeksu było właściwie
5 minut, by mleko „urosło”. Dodać
łatwe. Składa się wszystkie niezbędne
1 żółtko i łyżeczkę soli. Mąki tyle,
dokumenty i czeka się na odpowiedź.
ile wchłonie. Zamiesić miękkie cia-
Co prawda, finansowo już trochę cię-
sto. Nie wałkować ciasta na cien-
żej. Jednak to najgorsze i tak przede
ko i wyrobić pierogi. Wyjdą z tego
mną. W ciągu kilku tygodni musiałam
cztery porcje.
My, studenci obcokrajowcy wy-
się przyzwyczaić do nowego języka,
Jako nadzienia można użyć mię-
braliśmy niełatwą drogę. Jednak ci,
mieszkania, kuchni i ogólnie rzecz bio-
sa, kapusty, ziemniaków, bryndzy,
którzy dadzą radę przejść ją do koń-
rąc – sposobu życia. Ale prędzej czy
maliny itd.
ca, otrzymają wymarzony „prezent”.
później, pobudki o 5 rano zaczynają
Gotować należy w specjalnym
Jak to powiedziała moja ulubiona
być rutyną, a bieganie po Uniwersyte-
garnku z siatką. Garnek wypełni się
pani profesor: „Wszyscy stoimy w
cie w poszukiwaniu odpowiedniej auli
do ¾ wodą. Kiedy zagotuje się, na
kolejce po bilety, ale nie wiadomo
– standardem.
siatkę wykłada się pierogi, potem
czy każdy je otrzyma. A nawet jeśli,
przykrywa się małą miseczką. Po
to i tak nie każdy wsiądzie do od-
5 minutach danie jest gotowe. Je-
powiedniego pociągu. Z kolei ci, co
śli pierogi są na słono, powinno je
wsiedli, nie wiadomo czy wysiądą
się podlać cebulką przysmażoną na
na właściwej stacji”. Życzę sobie i
oleju. Jeśli na słodko – śmietaną lub
wszystkim moim kolegom studentom
miodem.
owocnej nauki, zdanych zaliczeń i
egzaminów, nowych przyjaźni i speł-
Zapiekane ziemniaki
nienia marzeń. Do zobaczenia na
z mięsem w miseczkach
„stacji końcowej”!
Na 6 porcji: 1,2 kg mięsa – cielęci-
Anastazja Leonowa,
ny bądź wieprzowiny, 12 ziemniaków,
studentka WSiiZ
2 cebule, 4 pomidory, 1 marchew, 1
(Wyższa Szkoła informatyki
szklanka śmietany, 1 łyżka mąki, 0,5
i Zarządzania)
litra zimnej wody, olej roślinny.