img
16
Wesołych Świąt!
26 marca–15 kwietnia 2013 nr 6 (178) * kurier galicyjski * www.kuriergalicyjski.com
Oblewanka
JEJMOŚĆ BABkA
w Polsce
Najważniejsze ciasta na stole wielkanocnym to mazurki i baby.
Mazurki zazwyczaj nie sprawiają większych trudności – skład-
niki można zmieniać, komponować, można je upiec wcześniej.
Około 10 kwietnia wyznawcy Buddy obchodzą
Ale z babkami jest wprost przeciwnie. O babkę trzeba zadbać,
trzydniowe uroczystości zakończenia starego
a do pieczenia przygotować się starannie. Przecież dobrze
roku. Na drugi dzień tych świąt ma miejsce
upieczona babka jest chlubą wielkanocnego stołu.
obmywanie z grzechów starego roku poprzez
wzajemne oblewanie się. Zwyczaj ten kulty-
wowany jest u ludów azjatyckich i przeszedł
drogą powinowactwa między plemiona
Słowian – z głębi Azji nad brzegi Wisły, gdzie
Słowianie wiosną obchodzili początek roku
i topili Marzannę, uśmiercali zimę. Religia
chrześcijańska oblewanie przywiązała do
wiosennego święta – Wielkanocy i drugiego
dnia Świąt mamy oblewany poniedziałek.
Przyszliśmy tu po śmigusie
STEFANIA łAbAZIEWICZ
Ale nas też nie opuśćcie
Placków, jajek nie żałujcie
Nawet ziemie ruskie nie pozo-
Bo jak nic nie dostaniemy
stały poza tym polskim zwyczajem.
Wszystkie garnki potłuczemy.
Jak wiadomo miasta zaludnione
Oblewano się tak, że wszystko wy-
były licznie przez niemieckich przy-
glądało jak po potopie.
byszów, od których przejmowaliśmy
Porównywać dawną oblewankę
liczne nazwy i terminy. Tak z niemiec-
z delikatnym flakonikiem wody ko-
ka oblewankę nazwano dyngusem
lońskiej, cóż to za różnica, a dowód,
lub śmigusem. Obok przyjęły się też
że w najwyższym polorze musi się
polskie nazwy – oblewanki, lejki, po-
zatrzeć szorstkie cechy starego oby-
lewanki. Pomiędzy dyngusem i śmi-
czaju.
gusem była pewna różnica: dyngus
Mniemano, również, że środek
– to wędrówka chłopców po domach
ten sprowadzi pożądany deszcz i och-
i zbieranie święconego do kobiałek, a
roni przed kataklizmem suszy w
śmigus – to polewanie wodą, śmiga-
ostatnie przygotowania na stół wielkanocny
nie palmą, lub pręcikiem. Chłopców
ciągu lata.
zwano śmiguśnikami, a ich leszczy-
O polskim śmigusie mówi stare
Po upieczeniu, babki wykładamy
HAlINA MAKoWSKA
nowe, wierzbowe czy brzozowe rózgi
przysłowie: „Od Wielkiej Nocy do
na przygotowaną wcześniej podusz-
– śmiguśnicami. Śpiewano przy tym
Zielonych Świątek można dać śmi-
Samo pieczenie wymaga pew-
kę (przykrytą serwetą) – ciasto jest
piosenkę:
gus i w piątek”.
nego rodzaju misterium. Wieczorem,
bardzo delikatne, uważamy, żeby
w dniu poprzedzającym pieczenie
stygnąc nie zgniotło się. Oczywi-
babek, trzeba starannie wszystko
ście, każdy inny przepis też będzie
przygotować: dokładnie umyte i wy-
dobry. Ważne jest samo misterium
suszone foremki smarujemy masłem
podczas przygotowania i pieczenia.
i posypujemy mąką. Mąka na ciasto
Starym zwyczajem pilnujemy, żeby
powinna być w najlepszym gatunku.
w kuchni nie było przeciągów. Przy
Przesiewamy ją przez gęste sito i zo-
pieczeniu babki nie wolno głośno
stawiamy w ciepłym miejscu. Przygo-
rozmawiać, bo może zrobić się za-
towujemy umyte rodzynki. Osuszoną
kalec – a to była by już katastrofa.
skórkę pomarańczową smażoną w
Na stole babka pięknie prezentuje
cukrze drobno kroimy. W kieliszku
się polana lukrem lub polewą cze-
spirytusu moczymy skórkę z cytryny
koladową. Można po prostu posy-
i szafran.
pać babkę cukrem pudrem. Ładnie
Następnego dnia, najlepiej wcze-
wygląda na stole w towarzystwie
śnie rano, należy zrobić z mąki, mle-
hiacyntów i zielonego owsa.
ka i drożdży zaczyn. Gdy podrośnie
– dodajemy żółtka ubite z cukrem na
Jak jest w domu dziewek cztery,
lwowski wiersz
pulchną masę, pianę z białek, resztę
Jedna się za drugą żenie.
o wielkanocnej babie
mleka, roztopione masło. Wyrabiamy
(autor nieznany)
30 minut. Dodajemy rodzynki, skórkę
Skrobią, myją, w piecach palą,
pomarańczową, wlewamy przece-
Wiercą, tłuką, sieją, wrzeszczą,
Rzadki dziś gość uśmiech w twarzy;
dzony przez sitko spirytus. Można też
Ledwo domu nie rozwalą
Same dąsy, same kwasy,
dodać cukier waniliowy. Ciasto wyra-
Aż w piekarni belki trzeszczą!
Kogo spotkasz już się skarży:
biamy, aż będzie odstawać od ręki.
„Ciężkie czasy, ciężkie czasy!!”
Przekładamy do formy, przykrywamy
Wszystko kłębi się jak w garnku,
serwetą, a kiedy ciasto wypełni formę
Ledwo na głowach nie chodzą.
„Oj co źle, to źle mospanie!”
– wstawiamy do dobrze nagrzanego
Co to jest, czy wir jarmarku?
A mnie porwała myśl pusta,
piekarnika. Drewnianym patyczkiem
– Gdzie tam, to Święta nadchodzą.
Choć raz w rok na
sprawdzamy czy ciasto jest upieczo-
Zmartwychwstanie,
ne. Na babkę potrzebujemy:
Jejmość to jak Marek w piekle,
Śmiech wywołać wam na usta.
1 kg mąki
Torem czcigodnej Prababy,
0,5 l mleka
Żwawo, ogniście, zaciekle,
Hałas, tartas, rwetes, wrzawa,
8 dag drożdży
Bije na Wielkanoc baby.
W dniach 12 – 14 kwietnia 2013 r. w Brzuchowicach pod Lwowem odbę-
Łoskot, łomot jak w młocarni:
8 żółtek, 4 białka
dzie się V Konkurs Wiedzy o Języku i Kulturze Polskiej „Znasz-li ten kraj?”.
W izbie parno, ścisk, kurzawa,
14 dag masła
Bije placki, jajeczniki,
Konkurs jest przeznaczony dla dzieci i młodzieży uczących się języka pol-
Drzwi wciąż skrzypią u spiżarni.
łyżeczka soli
Torty, mazurki, kołacze,
skiego i zdobywających wiedzę o Polsce w różnych pozaszkolnych placów-
20 dag cukru
Z tych powodów takie krzyki –
kach prowadzących nauczanie języka polskiego.
Znoszą masła, jaja, sery,
10 dag rodzynek
Jejmość przystępuje do pracy.
Dokładnie z regulaminem Konkursu można zapoznać się na stronie:
www.lwow.msz.gov.pl
Mąki, cukry i korzenie;
3 dag skórki pomarańczowej
KG