img
19
www.kuriergalicyjski.com * kurier galicyjski * 26 marca–15 kwietnia 2013 nr 6 (178)
Warsztaty dziennikarskie
Idom se owiecki, idom dolinami
Leadership in Journalism
11 maja 2013 z miejscowości Rotbav (region Brasov) w Rumunii
wyruszy kilkaset owiec z pasterzami. Przez Transylwanię i Maramu-
2013”
resz, Huculszczyznę i Zakarpacie, Podkarpacie, Małopolskę i Śląsk
Dziennikarze powiadają, że diabeł radośnie
redyk dotrze do Presovskego Kraju, Wysokich Tatr, a zakończy prze-
zacierał ręce, kiedy pojawił się pierwszy dzien-
marsz w Ostrawie. Przepędzanie trzody przez Rumunię, Ukrainę,
nikarz. 2 marca br. w Instytucie Dziennikarstwa
Polskę, Słowację i Czechy ma upamiętnić wędrówkę wołoskich paste-
Uniwersytetu Kijowskiego im. Tarasa Szew-
rzy. To dzięki nim zasiedlone zostały Karpaty. Redyk przypomni też
czenki odbył się pierwszy ogólnoukraiński fo-
o wspólnych korzeniach wysokogórskiej kultury pasterskiej, która łączy
rum mediów „Leadership in Journalism 2013”,
narody zamieszkałe w Karpatach.
którego organizatorem jest NGO „Przyszłość
jest wiele formalności, które musimy
dziecka”. W warsztatach wzięli udział także
dopełnić. Muszą być zaznaczone
dziennikarze telewizji „POLwowsku”.
punkty przekroczenia granicy, punk-
ty odpoczynku zwierząt, należy to
uzgodnić ze służbami weterynaryjny-
mi z Zakarpacia, zawiadomić odpo-
wiednie służby w Kijowie. Jesteśmy
gotowi do okazania pomocy wetery-
naryjnej.
W rejonie Werchowyńskim jest
około 3 tys. owiec, 30 lat wstecz było
ich około 30 tys. Zanikająca hodowla
opiera się wyłącznie na przywiąza-
niu Hucułów, którzy nie wyobrażają
urzędnicy z rejony werchowyńskiego dzielą się propozy-
sobie życia bez owiec. Dziś coraz
cjami z partnerami z Polski
częściej stawiają sobie pytanie: opła-
korzystania. Właśnie on uświadomił
EuGENIuSZ SAło tekst
ca się, czy nie? Dlatego pasterze
początkującej młodzieży, że dzienni-
SAbINA MAlINoWSKA
z doświadczeniem wyjeżdżają do
owiec i olbrzymie tereny ich wypasu.
SAbINA rÓŻYCKA
karz powinien pielęgnować w sobie
zdjęcia
pracy do… Polski. Tam zarabiają le-
– Cieszymy się, że w projekcie jest
tekst i zdjęcie
ciekawość i nieobojętność, dostępnie
piej. Kilku hodowców z miejscowości
też element kulturowy – kontynuuje
Do Kijowa przyjechali studenci z
i w sposób zrozumiały przedstawiać
Dowhopole i Hołowy pracują w Pol-
Impreza przygotowywana jest
Mykytka, – bo hodowla owiec, to nie
całej Ukrainy (najwięcej ze Lwowa)
materiały, przy prowadzeniu wywia-
sce, zarabiają po 700 dolarów. Ktoś
w ramach projektu Redyk Karpacki
tylko wypas trzód, ale i wyroby z weł-
dziennikarze i ludzie, których inte-
du wczuwając się w rolę osoby odpy-
powie, że to niewiele, ale dla regionu
„Transhumance 2013”, do organi-
ny, pieśni, tańce gawędy. W naszym
resuje ten zawód. Była okazja do
tywanej, przypominać ważne tematy,
z tak dużym bezrobociem w Wercho-
zacji redyku przyczynią się insty-
województwie mamy program roz-
zdobycia doświadczenia i udosko-
zadając czasami banalne pytania. –
wynie, to dużo. Takich pieniędzy na
tucje pozarządowe i państwowe z
woju hodowli. W okolicach Wercho-
nalenia warsztatu dziennikarskiego.
Dziennikarz – to słup z ogłoszeniami,
miejscu nie zarobią nigdy.
wyny, każdego roku odbywają się
Polski, rumunii, Słowacji,
Zajęcia prowadzili Jean Nowoselcew,
który informuje społeczeństwo – pod-
Redyk trwać będzie od maja do
Czech i ukrainy. W czerwcu
popularne święta hodowców.
dziennikarz śledczy, prowadzący pro-
sumował Mustafa Najem.
września. W tym czasie owce przej-
redyk będzie przebywać na terenie
Ukraińscy urzędnicy i lokalne
gram „Гроші” („Pieniądze”) w telewizji
Natalia Sedlecka również mówiła
dą około 1400 km. Polscy partnerzy
Ukrainy. Niedawno w miejscowości
władze mają nadzieję, że redyk po-
„1+1”, Julia Diaczuk, dziennikarka
o dziennikarskim śledztwie. Wypo-
podzielą się doświadczeniem w jaki
Werchowyna (Żabie) koło Kosowa
zwoli Hucułom zrozumieć, że hodow-
wiadomości „TSN. Tydzień”, Mustafa
wiedź akcentowała na konieczności
sposób można zdobyć certyfikaty na
spotkali się uczestnicy i koordynato-
la owiec ma przed sobą przyszłość.
regionalne produkty hodowli owiec.
rzy projektu Redyk Karpacki „Trans-
Odrodzone  tradycje  kulturowe,
W Europie jest obecnie zarejestro-
humance 2013”.
będą sprzyjały rozwojowi turystyki,
wanych ponad 800 certyfikowanych
- Redyk stał się częścią mego
bo wypoczynek w ekologicznym
produktów regionalnych.
życia – mówi organizator projektu
środowisku i naturalne produkty w
W spotkaniu w Werchowynie
Piotr Kohut z Koniakowa. – Redyk
ofercie gospodarzy są marzeniem
udział wzięli przedstawiciele władz
zjednoczy ludzi, niezależnie od ich
wielu mieszkańców miast. Pozostają
województw iwanofrankiwskiego i za-
pozycji społecznej i poglądów poli-
szczegóły organizacyjne do uzgod-
karpackiego, z rejonów werchowyń-
tycznych. Są to zwykli górale, artyści,
nienia z urzędnikami, przemarsz
skiego, kosowskiego, rożniatowskie-
twórcy ludowi, wszyscy ci, którzy są
owiec przez granicę ukraińską, ze-
go, nadwórniańskiego, doliniańskiego
miłośnikami przyrody i ekologicznej
zwolenia od służb – granicznej, cel-
i rachowskiego. Ze strony polskiej na
żywności.
nej i weterynaryjnej.
spotkanie przybyli: Piotr Kohut, orga-
Genadiusz Mykytka, kierownik
- Przejście owiec przez gra-
nizator redyku, Andrzej Gąsienica Ma-
Centrum Europejskiej Integracji z
nicę na Ukrainie odbędzie się po
kowski, starosta powiatu tatrzańskie-
obwodu iwanofrankowskiego (part-
raz pierwszy – zaznaczył wiceszef
Najem, autor i prowadzący program
zdobywania materiałów ekskluzyw-
go; Krzysztof Król-Lęgowski, dyrektor
ner projektu Redyk Karpacki „Trans-
służby weterynaryjnej obwodu iwa-
„Сьогодні” („Dzisiaj”) w TVi, Natalia
nych, które przynoszą sukces. Swoim
Tatrzańskiej Agencji Rozwoju Promo-
humance 2013”) mówi, że Przykar-
nofrankiwskiego Stepan Belej. – We-
Sedlecka, autorka i prowadząca pro-
praktycznym szkoleniem zaintrygował
cji i Kultury i urzędnicy z Rumunii.
pacie ma wielkie tradycje w hodowli
terynarze nie przeszkodzą akcji, ale
gram „Tender News” w TVi, Oleg Dej-
uczestników Oleg Dejneka: zapropo-
neka, były współpracownik telewizji
nował 5000 hrywien dla najlepszego.
„1+1” oraz Wiktoria Siumar, ekspert
Garstka uczestników wykonała zada-
medialny, dyrektor Instytutu Mediów.
nie, ale nie do końca dobrze. Chodziło
Jean Nowoselcew opowiadał o
o znalezienie „źródła” czyli człowieka,
pozytywnych i negatywnych skutkach
który posiada potrzebną informacje.
dziennikarskiego śledztwa. Zazna-
Morał był taki, że dla dziennikarza
czył, że przyszłość dziennikarstwa
najważniejsze jest źródło informacji.
zależy od niestandardowego, nawet
Warsztaty zakończyła Wiktoria
trochę teatralnego, podejścia do
Siumar, opowiedziała o zależności
tworzenia materiału. Julia Diaczuk
rynku medialnego od pieniędzy, wła-
mówiła o swojej dziennikarskiej dro-
ścicieli, menagerów oraz reklam, ale
dze i pracy w wiadomościach TSN.
także od poziomu szkolnictwa i umie-
– Dziennikarz powinien być w dużej
jętności dziennikarza krytycznie my-
mierze aktorem, nie powinien bać się
śleć, filtrować informacje i przełamy-
ośmieszenia. Nie na darmo mówią,
wać stereotypy. Przede wszystkim,
że diabeł radośnie zacierał ręce, kie-
dziennikarz powinien umieć zadać
dy pojawił się pierwszy dziennikarz, –
sobie istotne pytanie i znaleźć na
z ironią zaznaczyła Julia Diaczuk.
pytanie odpowiedź – mówiła Wiktoria
Mustafa Najem, były dziennikarz
Siumar.
tygodnika „Kommersant” opowiadzał
Kolejne warsztaty zaplanowane
o sztuce pisania artykułów, zdobywa-
są na przełomie kwietnia-maja tego
nia informacji i jej sensownego wy-
roku.