img
26
Z przedwojennej prasy
17 marca­10 kwietnia 2017 nr 5 (273) * kurier galicyjski * www.kuriergalicyjski.com
kulinaria na Wielki Post
Każda pani domu wie jak trudno przygotować smaczny obiad na każdy dzień,
szczególnie w okresie Wielkiego Postu. Chociaż teraz gotuje się na dwa i nieraz
na trzy dni. Proponuję kilka zestawów smacznych (i niedrogich) obiadów na caly
tydzień. Takie informacje ukazywaly się w Wieku Nowym w specjalnym kąciku dla
kobiet, który gazeta zamieszczala na swoich lamach co soboty.
Wtorek. Barszcz zabielany z kar-
opracowal
toflami, knedle ,,Czeskie" z przysma-
KRZYSZTOF SZYMAŃSKI
żoną cebulką, kompot.
Potrawy bezmięsnewpraw-
Środa. Zupa pomidorowa, szpi-
dzie pracochlonne, ale można je
nak, puree z kartofli, omlet z marmo-
przygotować ze skladników, które
ladą.
każda gospodyni ma zawsze pod
Czwartek. Zupa grochowa, kar-
ręką...
toflane pierożki, szpinak z jajami.
Ryż z jablkami. 20 dkg. ryżu
Piątek. Zupa perlowa, puree z
wyparzyć, przeplukać i ugotować
kartofli i szpinak, naleśniki z serem.
w wodzie z mlekiem, dodając lyżkę
Sobota. Zupa ogórkowa, kartofle
masla, trochę soli i cukru. Po ugoto-
przypiekane z jajami, omlet z konfi-
waniu ryż ten ostudzić. Tymczasem
turami.
udynstować 1 funt jablek, które obra-
Niedziela. Zupa ryżowa, pieczeń
lo się z lupin i przepolowilo, wyjmując
wieprzowa z kapustą i kartoflami,
pestki i ości. Jablka dynstuje się pól
zielona salata, omlet z konfiturami
na pól w winie z wodą z dodaniem
i śmietaną.
sporej ilości cukru, jak na slodki
kompot. 10 dkg. masla deserowego
Poniedzialek. Zupa kalafiorowa,
rozbić na pianę, dodać 4 żóltka, 8
pierożki i kartoflami i serem, strudel
dkg. cukru, trochę rumu, trochę tar-
z jablkami.
tej skórki cytrynowej i ryż ugotowa-
Wtorek. Zupa z wloskiej kapu-
ny i ostudzony. Na ostatku daje się
sty, ryż z jablkami, kompot.
pianę z czterech bialek. W pianie tej
Środa. Zupa ogórkowa, jablka w
Przygotowywanie obiadu
dobrze wymieszać ryż z wszystkiem,
mundurkach, legumina grysikowa.
jak wyżej, dodatkami i wsypać do
Czwartek. Zupa jarzynowa, ryba
wody, żeby się nie przypalila i mie-
nem piwem. Podawać z kartoflanem
Gniazdka jaskólcze. Ugo-
wysmarowanej maslem rynki trochę
smażona z kartoflami, kompot.
szać często. Kto lubi korzenie, doda-
puree.
towane na twardo jaja obrać z lupi-
ryżu, potem warstwę dynsitowanych
Piątek. Zupa grochowa, pólmisek
je 2­3 gwoździków i dwa listki bob-
Jablka w mundurkach.
ny po ostudzeniu, potem każde jajo
jablek i znowu ryż i znowu jablka.
jarzyn (puree kartoflane, marchew z
kowe. Gdy kapusta miękka, robi się
Duże jablka, obrane z lupiny i wydrą-
owinąć w duży plasterek szynki i
Resztę ryżu na wierzchu. Posypać
groszkiem, szpinak), pierożki z powi-
zaprażkę do niej. Można też dodać
żone z pestek, pokrajać w okrąg (na
nakryć to siekanem kotletem cielę-
to cukrem i cynamonem; nalożyć po
dlami.
trochę kielbasy w talarki pokrajaną.
szerokość obwodu) w grubsze ta-
cym lub sznyclem. Calość obwią-
wierzchu kilka maleńkich kawalków
Sobota. Barszcz zabielany, kar-
Nadziewane cebule. Duże,
larki i pokropić oslodzonem winem,
zać cienką, a mocną nitką, jak przy
masla i wypiekać w rurze przez go-
tofle przypiekane z jajami, kapusta
okrągle cebule oczyścić, obrać z
lub rumem. Przygotować w garnku,
ruladzie, i smażyć z jednej i drugiej
dzinę.
wloska w pomidorowym sosie, kom-
lupiny i gotować w slonej wodzie
lub w glębokiej misce rzadkie cia-
strony. Można dorobić do tego sos
Czeskie knedle. 1 klg. mąki
pot.
przez kwadrans, ostudzić, a potem
sto (trochę tylko gęściejsze, niż na
ze śmietaną i podawać z puree kar-
pszennej, 3 jaja, 5 dkg. drożdży,
Niedziela. Buljon z grzankami,
wydrążyć i napelnić dobrym, smacz-
naleśniki, i w tem cieście maczać
toflanem lub z jarzynami, czy też
trochę soli, trochę cieplego mleka i
kotlety cielęce, salata, krucha legu-
nym farszem. Do farszu nadają się
jablka i smażyć na maśle. Można
grzybkami.
z tego wyrobić gladkie, miękkie cia-
mina z konfiturami
sto, do tego ciasta dodać 50 dkg.
Ewentualnie na niepostny nie-
mlecznej slodkiej bulki starej (z dnia
Proponuję kilka porad, pomoc-
dzielny obiad można przygotować
poprzedniego) pokrajanej w kostkę
nych w różnych klopotliwych sytu-
coś takiego...
drobną i ugnieść razem z ciastem.
acjach...
Kielbasa w cieście. Plastry
Ciasto to odstawić na pól godzinę, by
szerokiej kielbasy wieprzowej uma-
uroslo, potem formować z tego duże
czać w lanem cieście (2 żóltka tarte,
Rady gospodarskie
knedle i gotować je w slonej wodzie
Przypalona potrawa. Naj-
trochę mąki i piana z dwóch bialek)
pól godziny. Knedle takie przecina się
lepszej zdarzyć się to może gospo-
i smażyć z jednej i drugiej strony w
na cztery ćwiartki przy pomocy grubej
dyni, czy kucharce, że jakaś potrawa
tluszczu na kolor jasno bronzowy.
nitki w ten sposób, że obydwa końce
,,przypali się". Nieraz tak jest z mle-
Podawać z kartofelkami, kapustą
nitki trzyma się w rękach, a przecina
kiem, z jakąś zupą lub kaszą. Aby
wloską, lub puree z grochu.
knedle na talerzu, każdą z osobna.
usunąć przykry smak ,,przypalenia"
Ryż z szynką. 25 dkg. ryżu
Można też krajać je nożem w plastry.
się potrawy, należy prędko zdjąć z
parzy się wrzącą wodą, przelewa
Podlane sosem grzybowym, lub ma-
pieca garnek (w którym jest ta potra-
następnie zimną, trzy razy i gotuje
slem z wysmażoną cebulką, smakują
wa) i postawić go na mokrej ścierce
na wodzie z lyżką smalcu i szczyptą
bardzo dobrze.
do szurowania podlogi. Niech tak
soli. Ubija się dwa cale jaja i miesza
Kapusta kwaśna w suro-
stoi 5 minut, a potem ostrożnie
z tartą galką muszkatelową i siekaną
wym stanie zawiera bardzo wiele
potrawę przelać, czy przelożyć do
tlustą szynką. Tę masę zaś wymie-
witamin i z tego powodu należy do
innego garnka i zostawić w tamtym
szać dobrze z odcedzonym (ugoto-
najpożywniejszych potraw. Jest przy-
garnku na dnie to wszystko, co z
wanym) ryżem i dać do rynki grubo
tem zdrową i tanią potrawą. Lekarze
przypalenizny osunęlo się, gdy gar-
wysmarowanej tluszczem. (Galki
zalecają jedzenie kwaśnej kapusty w
nek stal na mokrej ścierce.
muszkatelowej daje się ćwiartkę).
chorobach gruźlicy, szkorbutu, przy
Poparzyć ręce podczas go-
Wypiekać w rurze, jak lazanki z
Marcin Samlicki, ,,Modlitwa przed obiadem"
krwawieniu dziąsel. Kapusta kwaśna
towania to się zdarza nawet zręcz-
szynką lub kapustą.
da się też przyrządzić na rozmaity
wszelkie sorty mięsiwa, jak również
je posypać cukrem, lub tluczonemi
nej gospodyni. Dobrze jest zaraz
Smacznego!
sposób: surowa z oliwą, cebulką po-
dziczyzna, lub wątroba. Farsz musi
orzechami z cukrem.
wlożyć poparzoną rękę do gotowa-
krajaną i kartoflami w talarki (ugoto-
być pikantny. Można do mięsa do-
Legumina grysikowa. Do
nego i ostudzonego mleka i trzymać
Podajemy przyklady zestawów
wanemi) oraz ugotowanym grochem
dać przysmażoną, drobno pokraja-
pól litry gotującego się mleka wsypuje
tak dlugo w mleku,największy
dań na każdy dzień tygodnia, z któ-
tzw. jasiem; jeśli zaś chce się ją goto-
cebulę, trochę galki muszkatolo-
się 12 dkg. grysiku, dodaje lyżkę ma-
pierwszy ból minie.
rych można coś wybrać odpowied-
wać, należy po wyciśnięciu z kwasu,
wej, trochę rozgotowanego buljonu,
sla, trochę soli i razem zagotuje. Dwa
Można też przykladać kompre-
niego dla siebie i domowników...
przeplókać, pod spód do garnka dać
trochę tartej skórki pomarańczowej i
żóltka uciera się z dwiema lyżkami cu-
sy, maczane w mleku. Dobry jest
trochę sloniny pokrajanej w kostkę
cytrynowej, trochę cukru i soli. Ce-
kru, miesza z ugotowanym i ostudzo-
także kompres, na który skladają;
Obiady na caly tydzień
i pokrajanej w talarki dużą cebulę,
bulę ulożyć w rondlu gęsto jedną
nym grysikiem, dodaje pianę z ubitych
się. 2 i pól dkg. esencji terpenty-
Poniedzialek. Zupa kartoflana,
trochę wody i niech się tak dynstuje.
obok drugiej i dynstować w tlusz-
dwu bialek, daje do wysmarowanej
nowej, 6 i pól dkg. oliwy, do tego
nadziewane cebule, naleśniki z mar-
Dolewać po trochę rosolu lub letniej
czu, podlewając rosolem lub czar-
maslem rynki i piecze pól godziny.
dodać lyżkę wapna, ugaszonego w
meladą.