img
25
15­28 września 2020 nr 17 (357)
Z pamiętnika przewodnika
kurier galicyjski * www.kuriergalicyjski.com
kurier
ju. Arbuzy jadlo się czasami z czarnym
Zimno taka piwnica trzyma świetnie
w nich jakieś resztki wody, dlatego
chlebem posmarowanym maslem. Ze
i do dziś, jeśli ktoś ma taką piwnicę,
roślinność w nich jest nieco bardziej
wszystkiego robilo się też przetwory.
nie likwiduje jej ­ w dobie interne-
rozrośnięta. Ten klimat wytrzymują
konfitury i marynaty, smaki lączono
tu i elektrycznych lodówek nadal
na ogól jedynie topole i akacje, które
galicyjski
bez granic. Pomidory posypywano
świetnie się spisuje.
wysadzane wzdluż dróg. Wysokie
cukrem (tego zresztą nie lubilam), ar-
Dom mojej babci byl typowy dla
topole wyglądają z daleka jak cypry-
buzy kiszono i marynowano wraz ze
bogatych poludniowych miast. Stary,
sy w Toskanii. Akacje natomiast roz-
skórką, która smakowala jak maryno-
wybudowany jeszcze przed pierwszą
rastają się dość szczelnie. Mają dlu-
wany ogórek. I multum przetworów z
wojną światową z ,,muszelkowca" ­
gie kolce, które wysychają i opadają
PRENUMERATA NA UKRAINIE:
baklażanów, które tam nazywano ,,si-
ciętych bloków skaly osadowej, bar-
­ trzeba uważać, by w poszukiwaniu
nieńkie", na setki różnych sposobów.
dzo porowatej i zawierającej liczne
cienia nie nadziać się boleśnie sto-
Kurier Galicyjski można zaprenumerować
Rzadko kiedy na obiad niedzielny nie
muszelki. Wlaściwie to nie byl ,,dom"
pą na taki kolec. Wzdluż niektórych
na poczcie
bylo nadziewanych ryżem z mięsem
czy ,,kamienica" w pojęciu lwowskim.
bocznych dróg ludzie wysadzili przed
mielonym papryk czy kabaczków.
To bylo cale obejście. Taką zabudo-
laty rzędy orzechów wloskich bądź
KOD PRENUMERATY
I ryby. Przede wszystkim ogrom-
wcześniej mialy prawie wszystkie
dębów. Drzewka wyglądają marnie,
УКРПОШТА 98780
nych rozmiarów leszcze (sąsiedzi z
poludniowe miasta i miasteczka. Od
bo mają sucho i gorąco. Wzdluż brze-
ulicy zawsze wiedzieli kto o poranku
ulicy ­ trzy lub cztery okna i duża
gów Dniepru na wiele dziesiątków
за доставку газети в передплаті відповідає
chodzi na ryby i do kogo trzeba się
brama wjazdowa. A za bramą toczy-
kilometrów ciągną się piaski. Nieraz
zwrócić w razie potrzeby). Leszcze
lo się życie rodziny. Parterowe domki
pasy piachuszerokie nawet do 10
Львівська дирекція УДППз ,,Укрпошта",
smażono, suszono, wędzono. Na
w obwodzie, pośrodku dziedziniec
km. By je zatrzymać, ludzie wysadza-
тел.: 032 238 82 73
mój przyjazd, jeśli byl zapowiedzia-
­ coś w rodzaju dużego patio. Cień
sosny. Rozgrzane w slońcu pachną
ny, rodzinka zawsze kupowala duże-
dawala szczelnie rozrośnięta latorośl
niesamowicie. Ale też często ploną w
go leszcza, krajalo się go w dzwonki
winna. Dawniej wśród tej zabudowy
pożarach. Ponadto powszechnie
Cena prenumeraty pocztowej
i smażylo. By dobrze usmażyć lesz-
bylo też miejsce na konie, drobniej-
można spotkać przysadzisty oliwnik
1 miesiąc ­ 18,00 UAH
cza, trzeba go smażyć w glębokim
sze bydlo, drób, jakieś warsztaty.
wąskolistny, będący jakimś bardzo
3 miesiące ­ 48,00 UAH
tluszczu przewracając trzykrotnie,
Osobny domek zajmowala kuchnia
dalekim  krewnym  prawdziwego
6 miesięcy ­ 96,00 UAH
solą i pieprzem posypuje się za trze-
zwana letnią. Przy niej koniecznie
drzewa oliwnego. Jego owoce nie
12 miesięcy ­ 192,00 UAH
cim przekladaniem. Jakież to bylo
rósl orzech, który rzekomo mial od-
przerabiane ani w przemyśle, ani
Kurier Galicyjski
można kupić na terenie calej Ukrainy
w kioskach ,,Ukrpoczty"
Ponadto:
­ w kioskach ,,Wysoki Zamek" w Drohobyczu, Truskawcu, Boryslawiu,
Samborze, Starym Samborze, Turce i Stebnyku;
­ w kioskach ,,Interpres" we Lwowie;
­ w polskiej restauracji ,,Premiera Lwowska" ul. Ruska16 we
Lwowie;
­ w polskiej restauracji ,,Kupol", ul. Czajkowskiego 37 we Lwowie;
­ w restauracji Mons Pius, ul. Lesi Ukrainki 14 we Lwowie;
­ w kościele św. Antoniego we Lwowie, przy kościele Marii Magdaleny
we Lwowie (w niedzielę po nabożeństwie)
smaczne! Nigdy we Lwowie nie uda-
straszać muchy, pod tym orzechem
w domu, ale jedliśmy je jako dzie-
­ pismo jest też dostępne w Instytucie Polskim w Kijowie
lo mi się tego zrobić. A leszcz suszo-
stal sporych rozmiarów stól. Tu jada-
ciaki ­ mają mączną konsystencję
ny? Lekko ususzony, okolo tygodnio-
lo się obiady i kolacje przez większą
i slodkawy smak.
PRENUMERATA W POLSCE
wy? Czy ktoś z Państwa kiedy jadal
część roku.
Na stepie żyją też ślimaki. Żyją
leszcza suszonego? Takiego dużego
Co się jadalo na tych terenach?
­ to raczej nie jest wlaściwe slowo.
na pól ręki? kilka osób w różnych
Trochę kuchni bulgarskiej, trochę
One przyklejają się do tych nędznych
Możliwa jest prenumerata redakcyjna do Polski i innych krajów.
krańcach świata, z którymi kiedyś
rumuńskiej, trochę tatarsko-turec-
pojedynczych prawie zrdzewialych z
W sprawie prenumeraty gazety do Polski, prosimy o kontakt pod
jeździlam na krym, jeśli to przeczyta-
kiej, trochę wloskiej i trochę jeszcze
braku wody roślinek i tak wiszą, cze-
naszym adresem e-mail: kuriergalicyjski@wp.pl
ją, przypomną sobie tluszcz splywa-
innej. Zależalo to od wieku czlonków
kając na deszcz. Jedne mają drob-
albo listownie lub telefonicznie, na numery i adresy podane w
jący po lokciach, kiedy się rozdziera
rodziny i ich żolądków. Tam, na po-
niutkie okrągle muszelki, innebar-
stopce redakcyjnej.
tuszkę leszcza. Pachnie? Ludzie,
ludniu, dania zawieraly raczej dużo
dziej ladne ­ podlużne ostro zakoń-
na przyklad, z nad Baltyku nigdy
przypraw i byly ostre w smaku. My-
czone biale muszelki. Te ladniejsze
Ponadto ,,Kurier Galicyjski" można kupić:
nie powiedzą ,,śmierdzi", bo ryby nie
ślę, że smak potraw bardzo zależy od
malowalo się lakierem do paznokci w
w Przemyślu ­ w Poludniowo-Wschodnim Insty-
śmierdzą na powietrzu i tym bardziej
miejsca ich gotowania. Na poludniu
różne kolory i robilo z nich lekkie ko-
tucie Naukowym, przy ul. Grodzkiej 3 (kod pocztowy 37-
nad wodą. Bywaly na stole też mniej-
gotuje się na powietrzu. Nawet jeśli
rale.wlaściwie wszędzie, a mnie
700), tel.: +48 (016) 678 73 33; w Przemyślu w kawia-
sze rybki, zasmażane do suchości,
pod dachem, to i tak przy otwartych
kojarzą się z cmentarzem. Pewnie
rence Pod Semaforem, ul. Mickiewicza, (d. rampa PKP),
przede wszystkim byly to male byczki
drzwiach i oknach wpuszczających
dlatego, że cmentarz jest wlaśnie
­ ryby pól morskie, pól slodkowodne,
gorące powietrze. Być może dlate-
takim miejscem na pograniczu cywi-
w Warszawie, w Sterling Group, ul. Marszalkowska
nazwane tak od ksztaltu glowy. Albo
go Tatarzy, którzy opuścili krym po
lizacji i natury.
115 (wejście od ul. Przechodniej), 00-102 Warszawa. Biuro jest
zasolona chamsa ­ drobniuteńkie
2014 roku, nie potrafili zachwycić
Tam na cmentarzach nie pali się
czynne pn­pt w godz. 10:00­17:00.
sardele z Morza Azowskiego.
swoją kuchnią Lwów i jego turystów.
zniczy. Z powodu upalów i suszy.
Byczki w okolicach Odessy goto-
We Lwowie pizza smakuje inaczej
Wysadzanerośliny, któresuszę
RekLaMuj się
wano też w barszczu. Tak, tak! Ryby
niż we Wloszech, podobnie jak da-
mogą jako tako wytrzymać. Zresztą
do barszczu nawet bardzo pasują.
nia kuchni węgiersko-zakarpackiej
nie jest tam popularne częste odwie-
Barszcz zresztą w każdym innym
inaczej, niż w Berehowie, Muka-
dzanie cmentarzy. Stare cmentarze
w kuRieRZe
terenie jest gotowany inaczej. Na
czewie czy Chuście. Na poludniu
w miastachlepiej zaopatrzone w
obszarach stepowych obowiązkowo
Ukrainy gotuje się z owoców i jarzyn
wodę, dlatego też bardziej porośnię-
do barszczu daje się przecier pomi-
dojrzalych w slońcu, a to oczywiście
te. Bylam raz na jednym z takich sta-
dorowy i zżólklą starą twardą sloninę
wplywa na smak potrawy.
rych cmentarzy w okresie kwitnienia
gaLiCyjskiM!
roztartą na papkę z czosnkiem. To
W mojej rodzinie pierogów nie
bzu. Widok byl przerażający ­ istna
wszystko się ,,przegryza" i dopiero
jadano, do dziś ich nie lubię. Na
dżungla z kwitnącego bzu, przez
następnego dnia taki barszcz jest
stole królowaly przeważnie warzy-
którą nie dalo się przebrnąć.
podawany do stolu. Jest tam nawet
wa i owoce, których zawsze bylo
Moja druga, poludniowa bab-
Zamówienia na REKLAMĘ I OGLOSZENIA
popularne powiedzonko: ,,Czy chce-
dużo. Cale wory pomidorów, papry-
cia będąc w już zaawansowanym
PROSIMY KIEROWAĆ:
cie wczorajszego barszczu? To przy-
ki slodkiej, baklażanów. Cale skrzy-
wieku umarla na zapalenie pluc,
Natalia Kostyk, e-mail: nataliakostyk@wp.pl;
chodźcie jutro".
nie czereśni i brzoskwiń, przejrzale
którego się nabawila po zjedzeniu
kuriergalicyjski@wp.pl
A na deser zwykle byly świeże
morele spadaly z drzewa na stól
w upalny dzień zimnego pomidora
owoce albo jakieś ciastka z konfitu-
obiadowy, bo nie wiem dlaczego,
tel. stacjonarny: 0-0380 (342) 543461
z piwnicy. Lodówek wcześniej nie
rami lub miodem, przeważnie akacjo-
ale często wlaśnie to drzewo, obok
bylo, więc szczególne miejsce zaj-
tel. kom. : +38 099 5281836
wym bądź slonecznikowym. Pamię-
orzecha wloskiego, roslo przy takim
mowala piwnica ­ murowana zie-
Na zlecenie naszych klientów umieszczamy ogloszenia w prasie
tam czasy, kiedy w lecie nie pieczono
stole.
mianka z wejściem od dziedzińca,
ukraińskiej. Zapewniamy pelną obslugę z tlumaczeniem ogloszeń
tortów, ,,bo krem topnieje". Teraz
Przypomina mi się balkon wy-
którą bielono wapnem każdego lata.
wlącznie. Ogloszenia niekomercyjne, po uzgodnieniu z redakcją,
postęp cywilizacyjny już ten problem
pelniony arbuzami, które po otwarciu
Przetrzymywalo się tam przetwory,
mogą być drukowane nieodplatnie.
rozwiązal. Jak zresztą wiele innych.
drzwi turlaly się po podlodze do poko-
kiszonki i świeże warzywa i owoce.