img
12
nr 10 (374) | 31.05­14.06.2021
Rozmowy Kuriera
www.kuriergalicyjski.com
Zapomniana kuchnia bojkowska
W ramach programu
pasącej się na górskich ląkach, a do
tego cieple i pachnące knysze.
wspólpracy
transgranicznej Polska-
Czy zdarzalo się, że podczas
Bialoruś-Ukraina 2014-
waszych wędrówek po ziemi
2020 finansowanej przez
bojkowskiej ktoś z gospodarzy
Unię Europejską zostal
zadziwil niezwyklą i smaczną
zrealizowany wspólny
potrawą?
ukraińsko-polski projekt,
W miejscowości Stary Mizuń po-
znaliśmy wlaścicielkę gospodar-
który ma celu ożywienie
stwa ekologicznego ,,Darwajów Kąt"
i zachowanie tradycyjnej
Oksanę Kleban, która ugościla nas
kuchni bojkowskiej
,,Żelaznym barszczem" - tradycyj-
poprzez badania
bojkowską potrawą, dziś bardzo
i odtworzenie tradycji
rzadko podawaną w tradycyjnych
kulinarnych górskiej
rodzinach. Jest to pierwsze danie go-
towane przeważnie zimą. ,,Żelazny"
kuchni Beskidu Skolskiego
zwie się dlatego, że gdy stoi w piecu
i Bieszczadów. Z LUBĄ
nabiera szarego koloru ­ jak żela-
HORBACIO, menedżerką
zo. Jest niesamowicie smaczny!
Stowarzyszenia
też bojkowskie pierożki ­ galuszki ­
Przewodników Górskich
przygotowywane z ziemniaczanego
,,Rowiń", które bylo
ciasta, gotowane w mleku.
glównym beneficjentem
Jakie  oryginalne  potrawy
projektu, rozmawial
mogą być wizytówką kuchni
cerkwie z pocz. XX wieku. W jed-
KONSTANTY CZAWAGA.
bojkowskiej?
nej z nich, cerkwi Ofiarowania NMP
z 1903 roku, spoczywa znany malarz
W ramach naszego projektu to pyta-
Pani Lubo, od dluższego czasu
ukraiński Kornil Ustianowicz. Jego
nie często brzmialo podczas spotkań
Pani wraz z mężem dzialacie
freski zdobiąświątynię. Jednym
z ekspertami. Niektóre potrawy uda-
w Stowarzyszeniu Przewod-
z bardziej interesujących obiektów
lo nam się określić.
ników Górskich ,,Rowiń". Dla-
jest też tzw. ,,Karpackie morze" ­ nie-
Jest to między innymi oszczypek, pa-
czego zainteresowala się Pani
zrealizowany projekt zbiornika wod-
lanycia ­ codzienny chleb Bojków,
popularyzacją kuchni bojkow-
nego na 200 mln metrów sześcien-
przygotowywany z owsianej mąki.
skiej? Czy ma Pani korzenie
nych wody. Rozpoczęto jego budowę
Gdy brakowalo mąki, dodawano roz-
bojkowskie?
i część ludzi wysiedlono. Dalszych
gotowane i potluczone ziemniaki.
Wraz z przyjaciólmi w 2008 roku
prac zaniechano.
Nigdy nie tnie się go nożem, tylko
zalożyliśmy Stowarzyszenie Prze-
Obecnie na tym terenie przeważają
lamie. Podawany jest przeważnie do
wodników Górskich ,,Rowiń", jako
prywatne gospodarstwa, w których
pierwszego dania.
stowarzyszenie lączące przewod-
gospodynie gotują potrawy trady-
Ulubioną potrawą Bojków byly i po-
ników z Ukrainy i państw przygra-
cyjnej kuchni bojkowskiej. Uważa-
zostają nadal pierogi. Ciasto przygo-
nicznych. Rozwijamy turystykę,
my, że jest to bardzo ważny, nieste-
towywane jest przeważnie z żytniej
LUBA HORBACIO
podróżowanie, propagujemy dzia-
ty nie rozwinięty, element walorów
maki. Pierogi to nie tylko zwyczajo-
lalność krajoznawczą na Ukrainie
turystycznych tego regionu. W na-
się najwięcej autentyki. Interesują
Jesteśmy bardzo wdzięczni Petro-
wa potrawa, to symbol dostatku i sza-
i w regionie transgranicznym oraz
szym Stowarzyszeniu powstal więc
nas potrawy Bojków z niedalekiej
wi Sowiakowi, krajoznawcy Ziemi
cunku dla gościa. Do ciasta Bojkowie
reprezentujemy interesy naszych
pomysl promocji wlaśnie kuchni re-
przeszlości. Pożywienie tej grupy
Drohobyckiej. Jest on zbieraczem
wkladają rozmaite nadzienie. Byly to
czlonków. Nasza misją jest propago-
gionalnej. Jest to przecież unikalna
etnicznej do dziś pozostalo prawie
i badaczem lokalnego folkloru, cale
pierogi z mięsem, grzybami, ziem-
wanie aktywnego wypoczynku i po-
niematerialna spuścizna, tak dziś
w niezmienionym ksztalcie i jest
życie spisywal tradycje i przepisy lo-
niakami, cebulą, grochem, hreczką,
moc w interesujących i bezpiecznych
niedoceniona.
elementem ich kultury. Naród, za-
kalnych potraw. Jego zapiski ukazaly
jagodami, wiśniami, śliwkami, kali-
wędrówkach po górach.
Nasze dzieci przepadają za pizzą
mieszkujący w górach nie znal deli-
się jako książka, w której jest osobny
ną. Te z grzybami czy kapustą uwa-
Realizujemy szereg projektów tu-
i hamburgerami, wielu doroslych de-
katesów i nie urządzal wspanialych
rozdzial ,,Ekspozycja autentycznych
żane są za najdawniejsze, bo przyrzą-
rystycznych, oświatowych, kultu-
lektuje się wspólczesną kosmopoli-
przyjęć. Pożywienie zależalo od
potraw bojkowskich". Zachowaly
dzano je na Wigilię. Pierogi goszczą
ralnych, skierowanych na rozwój
tyczną kuchnią. Moi znajomi zawsze
warunków klimatycznych, a tak-
się tu oryginalne nazwy i receptury
na stolach Bojków również dziś.
turystyki w naszym regionie. Przy-
gotowispróbować nowe egzotycz-
że od przeslanek ekonomicznych
przygotowania potraw.
Każdy region ma swoje szczególne
gotowujemy przewodników gór-
ne dania i śledzą modnych foot-blo-
i historycznych.
potrawy ­ stąd kwestia ,,wizytów-
Czy są na tych terenach jesz-
skich i staramy się poprawić serwis
gerów. Jednak, gdy przyjeżdżają tu,
Kuchnia Bojków charakteryzuje
ki" kuchni bojkowskiej pozostaje
cze rodziny, które z pokolenia
i bezpieczeństwo wędrówek, a także
do Karpat i kosztują dania lokalnej
się prostotą potraw, a jednocześnie
otwarta.
na pokolenie stosują trady-
promujemy materialną i niemate-
kuchni, ich stosunek do jedzenia
ich oryginalnością. Bazuje na pro-
Bojkowie, chociaż mieszkają w gó-
cyjne przepisy przygotowania
rialną spuściznę terenów, po których
zmienia się ­ odkrywają dla siebie
duktach uprawianych na miejscu.
rach i na podgórzu, to nigdy nie izo-
potraw?
wędrujemy.
coś nowego i pragną poznać więcej.
Większość potraw jest przyrządzana
lowali się od świata. Jakie wplywy
Co wiąże nas z Bojkami i kuchnią
z ziemniaków, fasoli, mąki owsia-
Stowarzyszenie  Przewodników
w kuchni bojkowskiej zauważyla
Czym możemy wyjaśnić fakt,
bojkowską...
nej, kapusty, grzybów i produktów
Górskich ,,Rowiń" urządzilo w 2013
Pani? Na potrawy jakich narodów
że na odmianę od popularnych
Nasza organizacja zarejestrowana
mlecznych. Czyli z tego, czego bylo
roku w przysiólku Rowiń swoje
Bojkowie wplynęli i jak wygląda ich
potraw Huculów czy ich są-
jest w miejscowości Dolhe w rejonie
pod dostatkiem w bojkowskim go-
centrum szkoleniowo-treningowe,
wspólczesne pożywienie?
siadów ­ Rumunów i Węgrów,
Drohobyckim w przysiólku Rowiń
spodarstwie. Stąd prawdopodobnie
w którym szkolimy przewodników
Przyroda i lata zlożonej historii nie
tradycje kulinarne Bojków nie
­ stąd nasza nazwa. Tam też znaj-
ta kuchnia nie jest tak znana, jak
górskich. Tu poznaliśmy rodzinę Pe-
byly zanadto laskawe dla Bojków, dla
znane?
duje się nasz ośrodek szkoleniowy.
kuchnie innych grup etnograficz-
tryków, która pomagala nam zorga-
calego etnosu karpackiego, zamiesz-
Wioska Dolhe ciągnie się od strony
Bojkowszczyzna jest najmniej zba-
nych, szczególnie tych, zamiesz-
nizować wyżywienie naszych slu-
kującego dziś trzy górskie regiony
Rybnika do wioski Sopit. Przeplywa
danym regionem, ale tu zachowalo
kujących tereny górskie. Starych
chaczy. Wszyscy mieliśmy okazję
Ukrainy i województwo podkarpac-
przez nią rzeka Stryj. W okolicy jest
przepisów nikt tu nie zbiera ­ mlodzi
delektować się wylącznie kuchnią
kie w Polsce. Jak już mówilam, zmu-
góra Niebiańskiej Sotni (899 m. npm)
wstydzą się tego pożywienia i dlate-
bojkowską.
szeni byli do wytworzenia swojej
z drogą krzyżową, przy której kolejne
go ono zanika.
Pani Jaroslawa również dziś opo-
autentycznej kuchni, opartej na tym,
kaplice udekorowal swymi malowi-
wiada o lokalnych tradycjach i gotu-
co udawalo im się wyhodować na tej
Jak udalo się Pani zebrać tak
dlami lwowski artysta Lewko Skop.
je tradycyjne potrawy nie tylko dla
ziemi. Glównymi produktami ich
wiele przepisów kuchni boj-
Jest tu wodospad ,,Laźny" ­ 12 m.
turystów, ale i dla rodzin tu wypo-
kuchni są ziemniaki, kapusta, fasola,
kowskiej? Kto w tym najwięcej
Stąd zaczynają się trasy na popular-
czywających. Jej rodzina przyjmuje
groch, żyto i owies (pszenica tu nie
pomógl?
ne szczyty gór Kiczera i Towsta, stąd
zorganizowane grupy na letni wypo-
rośnie). Używają oleju lnianego i wie-
prowadzi ścieżka na górę Paraszkę
Większość przepisów udalo nam się
czynek (gdy nie bylo kwarantanny).
le produktów mlecznych (różnorodne
(1268 m). Mamy stąd 5 kilometrów
zebrać dzięki przekazom miejsco-
Rodzina Petryków byla pierwszą,
sery). Rzadko w ich jadlospisie jest
do fortecy Tustań, gdzie jest rezer-
wej ludności, która chętnie dzieli się
która zapoczątkowala zieloną tury-
mięso, a jeszcze rzadziej ­ dziczyzna.
wat historyczno-kulturowy ,,Tustań".
wiedzą. Gospodynie, do których
stykę w bojkowskiej chacie, popula-
Jako dodatki smakowe występują tu
Administracyjnie nasze tereny nale-
się zwracalam, gotowaly nam boj-
ryzując w ten sposób lokalne tradycje
miejscowe ,,delikatesy": grzyby, ryba
żą do pobliskiego uzdrowiska Schod-
kowskie potrawy wedlug rodzin-
i odtwarzając bojkowskie potrawy.
lowiona w górskich rzekach, jagody
nica, bogatego w źródla lecznicze. Te
nych przepisów, przekazywaly swe
U pani Slawy po raz pierwszy spró-
i ziola. Te proste produkty nabraly
terenyrównież bogate kulturowo
rodzinne tradycje i historie. Byly to
bowaliśmy oszczypek czyli pala-
nowego smaku dzięki fantazji miej-
­ zachowaly się liczne drewniane
bardzo ,,smaczne" wspomnienia.
nycię, klagany ser z mleka krowy,
scowych gospodyń. Są mistrzyniami