img
13
nr 10 (374) | 31.05­14.06.2021
Rozmowy Kuriera
www.kuriergalicyjski.com
kuchni i kto byl tym najbar-
w przygotowaniu sera z mleka krów,
dziej zainteresowany?
wędzonego mięsa, nauczono się przy-
gotowywać rozmaite dania z różnych
Książka zostala wydana nakladem
rodzajów grzybów. Powstaly niezli-
1000 egzemplarzy dla strony ukra-
czone przepisy potraw z ziemniaków
ińskiej i polskiej. Na Ukrainie te
i kapusty. Są też przepisy na wypieki
500 egzemplarzy rozeszlo się bly-
z dodatkiem miodu, orzechów lasko-
skawicznie pośród poszczególnych
wych i jagód.
grup projektu: firm turystycznych,
Są to nie tylko smaczne potrawy ­
dziennikarzy i blogerów. Restau-
z nimi przekazywana jest historia
ratorzy,  dzięki  wykorzystaniu
tej ziemi, ludzi tu mieszkających
oryginalnych przepisów kuchni
i ich tradycji. Kultura kulinarna jest
bojkowskiej w swoich zakladach,
częścią skladową naszej spuścizny
dziennikarze i blogerzy, promując
kulturowej. Kuchnie narodów gór-
te przepisy, a firmy turystyczne,
skichpodobne, ale mają swoje od-
organizując wycieczki gastrono-
rębności. Znamy banosz Huculów,
miczne będą promować nieznane
mamalygę Moldawian, polentę Wlo-
trasy po górskich terenach Ukrainy.
chów. Bojkowie mają tokan. Znane
Wszystko to sprzyjać będzie rozwo-
nam takie potrawy jak paluszki
jowi turystyki.
­ Bojkom też; placki ziemniaczane
Część nakladu rozeszla się wśród
to u Bojków bulbaniki; Huculi mają
gości festiwalu ,,Mistrzostwo boj-
bryndzę ­ Bojkowie też; kisielicę
kowskiej kuchni", który zorgani-
mają Lemkowie i Bojkowie; bojkow-
zowaliśmy w październiku 2020
ski żur to jest bardzo popularny pol-
roku w ramach projektu ,,Odtwo-
ski żurek.
rzenie i zachowanie kulinarnych
tradycji i promocji potencjalu gór-
LESZEK KOMAN
Jak powstal pomysl wydania
skich terenów transgranicznych"
książki ,,Bojkowska kuchnia"
byly wykorzystywane przez ukraiń-
przy wsparciu finansowym UE
i w jakim celu? Czy byly już ta-
skie i polskie gospodynie.
w ramach projektu Wspólpracy
kie publikacje o bojkowskiej
Tworzenie książki zbieglo się z po-
transgranicznej Polska-Bialoruś-
kuchni? Jak realizowany jest
czątkiem kwarantanny w 2020 roku.
-Ukraina 2014-2020. Program ten
ten projekt w ramach progra-
Byl to najbardziej sprzyjający okres
kontynuowany będzie w tym roku
mu Wspólpracy transgranicz-
na eksperymenty kulinarne. Prze-
dzięki wsparciu Ukraińskiej Fun-
nej Polska-Bialoruś-Ukraina
wodnicy zostali bez turystów i prze-
dacji Kultury.
i kto jest partnerem po polskiej
kwalifikowali się na kucharzy. Prze-
stronie?
Co polecalaby Pani spróbować
pisy odtwarzano we wspólczesnych
z potraw kuchni bojkowskiej
Książkę ,,Bojkowska kuchnia" wy-
kuchniach, ale smak autentyczności
tym, którzy w obecnych wa-
dano w ramach projektu ,,Odtwo-
pozostal. Sama gotowalam, zdjęcia
runkach kwarantanny pozo-
rzenie i zachowanie kulinarnych
ma nasza córka Solomija.
stają w domu?
tradycji i promocji potencjalu gór-
Nasi koledzy z Polski też gotowali
skich terenów transgranicznych",
i przysylali nam swoje zdjęcia po-
Na naszej stronie na FB www.face-
jako jeden z produktów. Projekt zo-
traw. Dziękujemy Agnieszce We-
book.com/car pathianboykocuisin
stal zgloszony na konkurs Programu
reszczyńskiej, szczególnie za goląbki
jest szereg przepisów smacznych
wspólpracy transgranicznej Pol-
z bryndzą i dzikim czosnkiem i pie-
i pożywnych potraw kuchni boj-
ska-Bialoruś-Ukraina 2014-2020.
i jej prezesowi Leszkowi Komanowi
W książce przepisów ,,Bojkowska
rogi po bojkowsku. Dziękujemy też
kowskiej.tam też reportaże vi-
Unia Europejska poparla promocję
za wsparcie tej inicjatywy. Z Lesz-
kuchnia" przedstawione są auten-
innym, którzy odtwarzali oryginalne
deo ze szkoleń, które prowadzili nasi
i zachowanie niematerialnej spu-
kiem Komanem wspólpracujemy już
tyczne bojkowskie potrawy: ma-
przepisy kuchni bojkowskiej: Marii
polscy koledzy. Chętni mogą przy-
ścizny kulturowej w obw. lwowskim
od 2004 roku. Zrealizowaliśmy caly
czanki i zupki, zawiesiste potrawy
Labyk, Jaroslawie Petrykiw, Oksanie
gotować smaczne bojkowskie potra-
na Ukrainie i woj. podkarpackim
szereg wspólnych projektów, w tym
­ slodka kapusta, hreczane galusz-
Kleban, Iwance Kuzelak, Marii Bojko
wy z produktów, które latwo można
w Polsce w celu rozwoju turystyki
i przy poparciu programu Polska-
ki, knysze i paluszki, również boj-
i wszystkim Bojkom i nie-Bojkom,
kupić w sklepach lub są w zapasach
transgranicznej.
-Bialoruś- Ukraina. Pan Leszek jest
kowskie wypieki ­ oszczypki, baby
którzy eksperymentowali zachowu-
domowych.
Podstawą programu jest wspólpraca
jednym instruktorów na kursach
i pączki... Ekspozycja autentycznych
jąc tradycje.
Dziękuję za interesującą opo-
transgraniczna. Jesteśmy wdzięczni
przewodników górskich, którere-
potraw bojkowskich wyróżnia te
Gdzie  odbyla  się  prezen-
wieść o tajnikach kuchni
polskiemu partnerowi ­ Lokalnej Or-
alizowane przez nasze Stowarzysze-
przepisy swoją prostotą, a jednocze-
tacja książki i bojkowskiej
bojkowskiej.
ganizacji Turystycznej w Przemyślu
nie ,,Rowiń".
śnie ich oryginalnością. Przepisy
Potrawy Bojków
Cebula ­ 1 sztuka
Maslo ­ 10 dag
Bryndza owcza ­ 25 dag
Kasza gryczana ­ 0,5 kg
Grzyby suszone ­ 15 dag
Suszony czosnek niedźwiedzi ­
2 duże lyżki
Farsz do goląbków
Zsiadle mleko ­ 100 ml
doprawiamy solą do smaku.
Jajko ­ 1 lyżeczka
Ugotowaną kaszę mieszamy
Wkladamy haluszki do gorą-
Soda spożywcza ­ 0,1 g
w bryndzą. Cebulę dusimy na
cego mleka i gotujemy 20 mi-
Do przesianej mąki doda-
maśle, dodajemy grzyby wcze-
nut. Dodajemy sól, przyprawy
jemy mleko, sól, jajko, sodę
śniej namoczone i odcedzone
­ i danie jest gotowe.
i wyrabiamy jednorodne ciasto.
z wody. Po uduszeniu dodajemy
,,Jest to dawna potrawa boj-
Rozwalkowujemy na ksztalt
je do kaszy i dokladnie miesza-
kowska, która dzisiaj bardzo
kola. Kladziemy na gorącą bla-
my. Doprawiamy solą, pieprzem
rzadko pojawia się na naszych
chę i wstawiamy do dobrze roz-
i czosnkiem niedźwiedzim.
stolach. Haluszki bojkowskie
grzanego piekarnika, zapieka-
Sparzoną kapustę obieramy
robi się z ciasta ziemniaczanego
my z obu stron.
z liści. Na każdy liść nakla-
i gotuje na mleku. Jest to pierw-
Przepis Olgi Hanuszczak
damy dużą lyżkę farszu. Za-
sze danie, które przyrządzano
Bojkowie ­ górale karpaccy,
wijamy tak, aby nic nie wy-
Przyprawy ­ sól, pieprz,
przeważnie w zimie. Barszcz
sąsiadujący na wschodzie
,,W dawnych czasach oszczy-
dostalo się na zewnątrz. Na
ten nazywano żelaznym, po-
liść laurowy
z Huculami, na zachodzie
pek wypiekano na kapuścia-
blaszce ukladamy liście, któ-
Haluszki ziemniaczane:
nieważ po dluższym czasie sta-
przez wiele stuleci mieszkali
nych liściach w piecach opa-
re nam zostaly, kladziemy na
Ziemniaki surowe ­ 1 kg
nia w piecu stawal się szary jak
w Bieszczadach. Na terenie
lanych drewnem. Oszczypek
nich goląbki, zalewamy wodą,
żelazo".
Ziemniaki gotowane ­ 0,5 kg
dzisiejszej Ukrainy zajmują
podaje się do pierwszych i dru-
która zostala z parzenia ka-
Cebula do smażenia ­
Dawny  bojkowski  prze-
część górskich i podgórskich
gich dań. Może w calości za-
pusty i przykrywamy liśćmi
pis udostępnila Oksana Kle-
1-2 sztuki
terenów w obwodach
stąpić chleb. Oszczypka nigdy
kapusty.
Ziemniaki obieramy, ście-
ban z Mizunia Starego, obwód
lwowskim, iwanofrankiwskim
nie kroimy, lecz odrywamy
Pieczemy  w  piekarniku
ramy na tarce, odsączamy. Go-
iwanofrankiwski.
i zakarpackim.
palcami".
w temperaturze 1500 C przez 40
towane ziemniaki przeciska-
Oszczypek
minut.
my przez maszynkę do mięsa
Goląbki z bryndzą
Barszcz żelazny
Palanycia, która często za-
Przepis i zdjęcie:
lub tluczemy. Do gotowanych
i czosnkiem niedźwiedzim
stępowala bojkom chleb
Agnieszka Wereszczyńska
Mleko ­ 11
ziemniaków dodajemy smażo-
Mąka ­ 20 dag
Kapusta ­ 1 glówka
Woda ­ 11
cebulę. Wyrabiamy ciasto,