img
25
nr 2 (414) |31.01.­13.02.2023
Okruchy historii
www.kuriergalicyjski.com
Przepisy na karnawal i Tlusty Czwartek
Witam serdecznie Drogich
Czytelników Kuriera
Galicyjskiego w Nowym 2023
roku! Niech Wam w Nowym
Roku nigdy nie brakuje:
zdrowia, radości, pieniędzy,
pozytywnych osób dookola,
milości, szczęścia, spokoju,
sukcesów, marzeń do
spelnienia i wiary w siebie!
JADWIGA SABADASZ
W
rozwalkowujemy bardzo cienko
i wycinamy prostokąty 4×10 cm,
dniu Święta Trzech
na środku nadcinamy i wycią-
Króli  rozpocząl  się
karnawal, który trwać
gamy jeden koniec przez otwór,
formując faworki. Smażymy
będzie w tym roku do 21 lutego.
w glębokim tluszczu na zloty ko-
Karnawal to pora zabaw, im-
lor z obu stron, odsączamy i po-
prez, różnego rodzaju spotkań,
sypujemy cukrem pudrem.
a także... pysznego jedzenia.
Najważniejszymi smakolyka-
Faworki pieczone
mi, pojawiającymi się na na-
Bez jajek, idealnie chrupkie,
szych stolach w tym okresie
pyszne i wypelnione pęcherzy-
pączki, przyrządzane na wiele
kami powietrza faworki.
różnych sposobów, z różnym
Skladniki:
Skladniki:
nadzieniem,  posypane  cu-
Skladniki:
250 g mąki,
krem pudrem lub polukrowa-
na ręcznik papierowy, studzi-
500 g twarogu,
125 g zimnego masla,
my, a następnie dekorujemy.
2 szklanki mąki,
500 g mąki,
ne, faworki, oponki oraz wiele
125 g śmietany 18%,
1 jajo,
innych pyszności. Natomiast
3 lyżki śmietany 18%,
Puszyste i wilgotne mini
szczypta soli,
ostatnie dni karnawalu co-
2 lyżki cukru,
4 żóltka,
pączki z dodatkiem twarogu
kilka kropel ekstraktu
rocznie rozpoczynają się w tlu-
8 g suszonych drożdży,
50 g cukru,
waniliowego,
sty czwartek, który kończy się
Do ich przygotowania nie
1 szklanka letniego mleka,
startą skórką z cytryny,
cukier puder.
Środą Popielcową i w tym roku
używamy drożdży i nie trzeba
szczypta soli,
2 lyżki alkoholu,
przypada 16 lutego.
czekać,ciasto urośnie.
olej,
1.5 lyżeczki sody,
Wykonanie:
Skladniki:
A więc zabierzemy się do
cukier puder.
1 lyżeczka proszku do pieczenia,
Maslo posiekać z mąką, dodać
tych smakolyków.
250 g twarogu,
szczypta soli,
Wykonanie:
śmietanę, sól, ekstrakt i zagnieść
Do wyboru podaję przepisy
2 żóltka,
olej do smażenia,
ciasto. Owinąć folią i przynaj-
na różne pyszności i mam na-
1/3 szklanki cukru,
W misie wymieszać wszyst-
cukier puder do posypania.
mniej na 1 godzinę wlożyć do
dzieję, że każdy z Was znajdzie
1 lyżka cukru waniliowego,
kie skladniki razem, odsta-
Wykonanie:
lodówki. Następnie cienko roz-
coś dla wlasnego podniebienia
100 g gęstej śmietany,
wić na godzinę do wyrośnię-
walkować i radelkiem wycinać
i ucztowania.
cia. Lyżką zamoczoną w oleju
1,5 lyżeczki sody,
Zmielony ser lączymy z resz-
faworki (12cm×3cm). Ulożyć
,,Powiedzial Bartek, że dziś
250 g mąki.
nakladamy porcyjnie ciasto.
skladników i zagniatamy
na blaszce, wylożonej papierem
Oczywiście olej i cukier
Smażymy na rumiano z obu
ciasto. Rozwalkowujemy ciasto
tlusty czwartek, a Bartkowa
do pieczenia. Piec 12­15 minut
do posypania.
stron, odsączamy i posypujemy
na grubość 1.5 cm i wykrawu-
uwierzyla, dobrych pączków
w 180°. Posypać cukrem pudrem.
cukrem pudrem.
jemy krążki z dziurką w środku.
nasmażyla".
Wykonanie:
Oponki smażymy z obu stron na
Pączki klasyczne
Pączki pieczone
Lany chrust
Ser zmielić, śmietanę wy-
brązowy kolor, odsączamy i po-
Skladniki:
mieszać z sodą. Następnie dodać
Są zdrowszą alternatywą dla
sypujemy cukrem.
Skladniki:
1 kg mąki,
resztę skladników i zagnieść
tych tradycyjnych. Są to pącz-
Donuts ­
1 szklanka mąki,
ciasto. Oprószonymi mąką rę-
100 g drożdży,
ki-buleczki, przepyszne, sma-
pączki amerykańskie
3 jaja,
150 g cukru,
kami formujemy kulki wielkości
kują wyśmienicie.
2 lyżeczki cukru,
0/5 l mleka, 7 żóltek,
orzecha wloskiego. Smażymy na
Smakują wyśmienicie, pięk-
Skladniki:
150 ml mleka,
zloty kolor z każdej strony. Wy-
nie też wyglądają. U nas te
1 jajo, 100 g masla,
2 lyżeczki wódki,
1 paczka cukru waniliowego,
kladamy na ręcznik papierowy.
500 g mąki,
pączki nazywanezazwyczaj
szczypta soli,
Posypujemy cukrem pudrem.
oponkami. Ciasto z tego same-
szczypta soli,
50 g cukru,
olej,
kieliszek alkoholu,
2 jaja,
go przepisu, co na pączki tra-
Leniwe pączki
cukier puder.
marmolada,
1 cukier waniliowy,
dycyjne, tylko w środku robi-
Skladniki:
olej do smażenia,
4 lyżki oleju,
my dziurkę i dekorujemy ich
Wykonanie:
25 g świeżych drożdży,
cukier puder.
1/2 lyżeczki soli,
wierzch, a nie środek. Można je
150 ml cieplego mleka,
Żóltka miksujemy z cukrem
50 g świeżych drożdży,
polać: czekoladą, lukrem, posy-
Wykonanie:
i powoli wlewamy mleko, wód-
lyżka cukru
szklanka lekko cieplej wody,
pać orzeszkami, cykatami lub po
(z tego robimy rozczyn),
kę, wsypujemy mąkę i dodajemy
Robimy rozczyn z 3 lyżek mle-
marmolada,
prostu posypać cukrem pudrem.
350 g mąki,
ubitą pianę z bialek. Lekko wy-
ka, 1 lyżki cukru, 1 lyżki mąki
masa makowa lub orzechowa
Faworki
150 ml mleka,
mieszać, wlać do butelki z ma-
i drożdży. Mieszamy i odsta-
do nadzienia,
Skladniki:
1/4 szklanki cukru,
lym otworem i lać porcjowo na
wiamy na 15 minut. Żóltka,
cukier puder.
rozgrzany olej, tworząc esy-flo-
2 jaja (osobno bialka),
jajo, z cukrem i szczyptą soli
2 szklanki mąki,
Wykonanie:
resy. Smażymy na zloty kolor,
30 g masla,
ucieramy na puszystą masę,
1/2 szklanki jasnego piwa,
lyżka cukru waniliowego,
odsączamy, posypujemy cukrem
dodajemy  przesianą  mąkę,
Do miski kruszymy drożdże,
4 żóltka,
lyżka spirytusu.
pudrem.
wlewamy mleko, wyrośnię-
wsypujemy cukry, sól i wlewamy
1 lyżka masla,
te drożdże, wyrabiamy i pod
wodę. Wszystko dokladnie mie-
szczypta soli,
Przepis na lukier
Wykonanie:
koniec dodajemy roztopiony
szamy, wbijamy jedno jajo i żólt-
tluszcz do smażenia,
Ubić bialka ze szczyptą soli.
tluszcz i alkohol. Wyrabia-
ko, dodajemy mąkę i olej. Ciasto
cukier puder do posypania.
Skladniki:
Do cieplego mleka dodać cukry,
my i odstawiamy na 1 godzi-
dobrze wyrabiamy I odstawia-
Wykonanie:
żóltka, rozczyn, mąkę, roztopione
nę do wyrośnięcia. Następ-
my do wyrośnięcia na 1 godzi-
300 g cukru pudru,
maslo i lyżkę spirytusu. Wszyst-
nie rozwalkowujemy ciasto
nę. Następnie ciasto dzielimy na
Do przesianej mąki dodajemy
2­3 lyżki wody,
ko zmiksować, dodać ubitą pia-
na grubość 1 cm, wykrawamy
12 kawalków, splaszczamy na
żóltka, maslo i szczyptę soli, sie-
kilka kropel soku z cytryny.
nę, lekko wymieszać i zostawić
krążki, nakladamy nadzienie,
placuszek, wkladamy nadzienie
kamy nożem i powoli wlewamy
Wykonanie:
na godzinę. Na rozgrzany olej
zlepiamy i odstawiamy na 20
i formujemy buleczkę. Odsta-
piwo. Zagniatamy gladkie, ela-
wykladamy ciasto przy pomo-
m. Smażymy na dobrze roz-
wiamy na 30 minut, smarujemy
styczne ciasto, formujemy kulę
Wszystkie skladniki lączymy
cy dwóch lyżeczek, smażymy
grzanym oleju z obu stron.
roztrzepanym bialkiem i pie-
i tluczemy ją za pomocą walka
w misce, a następnie ubijamy do
w glębokim tluszczu, odsączamy
10 minut. Dzięki temu wytwo-
osiągnięcia gladkiej, gęstej masy.
Aby pączek mial tak zwaną
czemy w 180° do zarumienienia.
i posypujemy cukrem pudrem.
rzą się pęcherzyki powietrza
,,obrączkę", należy po wlożeniu
Posypujemy cukrem pudrem.
przy smażeniu (zamiast uderzać
,,Gdy w tlusty czwartek czlek
do tluszczu nakryć pokryw-
Pączkowe racuchy
Serowe oponki
ciasto można go dwa razy zmie-
w jedzeniu pofolguje, laska-
ką, po kilku minutach zdjąć
lić w maszynce do mięsa), po
Puszyste, smakują jak pączki
bardzo smaczne, puszyste
wy Pan Bóg grzech obżarstwa
pokrywkę i przewrócić pą-
i nie zajmują w przygotowaniu
I lekkie. Polecam wypróbować
czym wlożyć ciasto do lodówki
daruje". ŻYCZĘ WSZYSTKIM
czek, nie przykrywając już go.
dużo czasu.
ten oto przepis.
na pól godziny. Następnie ciasto
PAŃSTWU SMACZNEGO!!!
Usmażone pączki wykladamy