img
40
nr 13­14 (425­426) |31.07.­14.o8.2023
Kurier kulinarny
www.kuriergalicyjski.com
Przetwory na zimę
Witam serdecznie
i przykryć kocykiem do calko-
wszystkich Czytelników
witego wystygnięcia.
Kuriera Galicyjskiego!
OGÓRKI Z MIODEM
Myślę, że do robienia
Te ogórkibardzo smaczne,
wlasnych przetworów
robię je ponad 20 lat. Gorąco
i zapraw nie trzeba
polecam.
nikogo namawiać. Jeśli
wykorzystamy w pelni
Skladniki:
zetrzeć na tarce, cebulę pokro-
OGÓRKI W ZALEWIE
3 kg ogórków,
ić w krążki. Dodać olej, ocet,
sezon na dane owoce
Z CURRY
2 szklanki cukru,
cukier, ziele ang., listki laurowe.
i warzywa, wtedy calą
2 szklanki wody,
Wszystko razem gotować 30
zimę możemy cieszyć się
Skladniki:
1 szklanka octu10%,
minut. Na dno każdego sloika
wlasnymi smakolykami
1 lyżka miodu,
3 kg ogórków,
wlożyć koper, natkę pietruszki.
za male koszty. A więc do
sól,
1 szklanka wody,
Szczelnie pozakręcać, pastery-
dziela!
gorczyca,
2 szklanki cukru,
zować 15­20 minut. Odwrócić
koper.
1 szklanka octu 10%,
do góry dnem, przykryć kocy-
1,5 lyżeczki soli,
kiem do pelnego wystygnięcia.
JADWIGA SABADASZ
Wykonanie:
2 cebule,
SALATA Z CUKINII
PRZEPYSZNA SALATKA
Średniej wielkości ogórki po-
3 lyżki curry.
Z MARCHEWKĄ
WIELOWARZYWNA
obierać, pokroić na czworo
Wykonanie:
w slupki, posolić i odstawić na 2
Skladniki:
Skladniki:
godziny. Do każdego sloika wlo-
Ogórki obrać, pokroić w slupki,
żyć koper i 1/4 lyżeczki gorczy-
wlożyć do sloików. Do każdego
2 kg kabaczków,
3 kg (oczyszczonej cukinii
cy. Następnie zlać wodę i ulożyć
sloika dokladamy listek sele-
0,5 kg cebuli,
bez miąższu),
ciasno w ˝ litrowych sloikach.
ra, plaską lyżeczkę gorczycy
0,5 kg papryki,
5 średnie marchewki,
Zalewa: wodę, cukier, ocet i miód
i rozkladamy pokrojoną cebulę
1 kg pomidorów,
100 g czosnku,
zagotować i ostudzoną zalewą
w kostkę. Resztę skladni-
1 litr wody,
500 ml koncentratu
zalać ogórki. Szczelnie zakrę-
ków zagotować i zalać ogórki.
200 ml przecieru pomidorowego,
pomidorowego,
cić i pasteryzować 10 minut,
Szczelnie pozakręcać i pastery-
200 g cukru,
60 ml oleju,
przewrócić do góry dnem, przy-
zować 8­10 minut. Odwrócić do
20 g soli,
100 ml octu 9%,
kryć kocykiem do calkowitego
góry dnem, przykryć kocykiem
250 ml oleju,
200 g cukru,
wystygnięcia.
do pelnego wystygnięcia. Ja
60 ml octu 9%.
45 g soli,
jeszcze dodatkowo do niektó-
5 lyżeczek ostrej papryki.
OGÓRKI Z CZOSNKIEM
Wykonanie:
rych sloików wsypuję chili
Wykonanie:
Dla tych, co bardzo lubią czo-
i otrzymuję ogórki curry pi-
Wszystkie jarzyny umyć, oczy-
1 szklanka cukru,
snek i nie tylko, polecam pysz-
kantne. Ale to wedlug uznania.
ścić i pociąć w paseczki, dodać
Oczyszczoną cukinię pokroić na
salatkę na zimę.
1 szklanka octu,
resztę skladników oprócz octu.
nieduże kostki, marchew zetrzeć
KALAFIOR MARYNOWANY
8 lyżek keczupu chili
Gotować 15 minut, następnie
na tarce o dużych oczkach,
Skladniki:
dodać ocet i gotować jeszcze 10
(albo ostry keczup)
czosnek przecisnąć przez praskę,
Skladniki:
3 kg ogórków,
minut. Rozlożyć w sterylizo-
2­3 papryczki chili pokroić.
dodać resztę skladników, dobrze
0,5 kg cebuli,
1, 5 kg różyczek kalafiora,
wane sloiki, szczelnie poza-
wymieszać i odstawić na
Wykonanie:
3 glówki czosnku,
2 nieduże marchewki.
kręcać, odwrócić do góry dnem,
2 godziny (kilka razy pomie-
1 lyżka ziela ang.,
Zalewa:
przykryć kocykiem do pelnego
Do każdego sloika wlożyć: sta-
szać). Następnie zagotować
5 liści laurowych,
6 szklanek wody,
wystygnięcia.
ry koper, natkę pietruszki, 2­3
i gotować 20 minut. Wlożyć do
1 szklanka cukru,
3/4 szklanki octu 10%,
sztuki czarnego pieprzu, 2­3
sloików, szczelnie zakręcić i pa-
DŻEM Z CUKINII
1 szklanka octu10%,
3/4 szklanki cukru,
sztuki ziela angielskiego
steryzować 15 minut. Odwrócić
2 szklanki wody,
2 goździki.
1 lyżka soli kamiennej,
do góry dnem, przykryć kocy-
Skladniki:
2 lyżki soli kamiennej.
3­4 listki laurowe,
Marynatę zagotować
kiem do pelnego wystygnięcia.
kilka ziarenek ziela angielskie-
2, 5kg cukini (waga bez skórki
i lekko przestudzoną zalać
PRZEPYSZNA SALATA
Wykonanie:
go i pieprzu czarnego,
i miąższu),
ogórki, pozakręcać.
Z OGÓRKÓW
Ogórki pokroić w plastry, po-
0,5 lyżeczki kurkumy.
0, 5kg cukru,
Pasteryzować 8­10 minut.
solić i odstawić na 1­2 godziny.
2 galaretki cytrynowe,
Sloiki szczelnie zakręcić, prze-
Skladniki:
Wykonanie:
Cebulę i czosnek obrać i pokro-
sok i skórka z jednej cytryny.
wrócić do góry dnem, przykryć
4 kg ogórków,
ić w plastry, dodać do ogórków
Różyczki kalafiora wrzucić
kocykiem do wystygnięcia.
Wykonanie:
6 dużych cebul,
i dokladnie wymieszać. Dodać
na osolony wrzątek i gotować
MARYNOWANE KABACZKI
ziele ang., liście laurowe, oraz
20 g kurkumy,
3 minuty, wystudzić. Obraną
Cukinię zetrzeć na tarce
NICZYM GRZYBY
cukier, ocet i wodę. Dokladnie
marchewkę pokroić w pla-
o grubych oczkach, wlożyć do
gorczyca w ziarnach,
wymieszać i odstawić na 10­12
sterki. W sloikach ukladamy
2 lyżki soli,
garnka o grubym dnie i dusić na
Wykonanie:
1,5 szklanki octu 10%,
godzin. Po tym czasie przelo-
różyczki kalafiora i plasterki
malym ogniu 2 godziny. Pod ko-
3 szklanki cukru,
1, 5 kg mlodych kabaczków,
żyć do sloiczków, szczelnie za-
marchwi. Zalać wystudzoną
niec dodać cukier, galaretki, sok
kręcić i pasteryzować 15 mi-
zalewą, szczelnie pozakrę-
400 ml wody.
5 ząbków czosnku,
i skórkę z cytryny ,gotować pól
nut. Odwrócić do góry dnem,
1 papryczka chili,
cać i pasteryzować 20 mi-
godziny, mieszając.
Wykonanie:
przykryć kocykiem do pelnego
nut. Odwrócić do góry dnem,
Przelożyć do sloiczków, zakrę-
po niedużym pęczku pietruszki
Ogórki obrane pokroić w pla-
i koperku,
wystygnięcia.
przykryć kocykiem do pelnego
cić i postawić do góry dnem na
sterki, cebulę w piórka, wymie-
3 lyżki cukru,
wystygnięcia.
pól godziny.
szać z kurkumą, solą i odstawić
1 lyżka soli,
SALATA Z KABACZKA
DŻEM Z CZARNEJ
na 2 godziny. Po tym czasie sa-
1 lyżeczka pieprzu,
I BURAKA
PORZECZKI
latkę nalożyć do sloików wraz
120 ml oleju,
z powstalym sokiem, na wierzch
120 ml 9% octu.
Skladniki:
Skladniki:
każdego sloika wsypać po 1/2
Wykonanie:
lyżeczki gorczycy.
1 kg buraka,
1 kg porzeczki,
Z octu, wody i cukru zgotować
Kabaczki umyć i pokroić w nie-
1 kg kabaczka,
1 kg cukru,
zalewę i gorącą zalać sloiki,
dużą kostkę. Wyciśnięty przez
0, 5kg cebuli,
1 pomarańcza.
szczelnie zakręcić i pasteryzo-
praskę czosnek, pokrojoną
soli do smaku,
Wykonanie:
wać 8 minut, odwrócić do góry
papryczkę, zieleninę pokrojoną
150 ml octu 9%,
dnem, przykryć kocykiem do
oraz resztę skladników dodać
150 ml oleju,
Umytą, oczyszczoną porzeczkę
pelnego wystygnięcia.
do kabaczków, wszystko dobrze
100 g cukru,
i sparzoną pomarańczę zmielić,
wymieszać i odstawić na 3
koper,
dodać 1 kg cukru, zagotować,
OGÓRECZKI CHILI
godziny.
natka pietruszki,
pogotować 10 minut i rozlożyć
Do czystych, wysterylizo-
8­10 szt. ziela angielskiego,
po sloiczkach.
Skladniki:
wanych sloiczków nalożyć
parę listków laurowych.
Wykonanie:
2 kg ogórków malych lub
kabaczki i zalać powstalym
Życzę Państwu dużo sloń-
sokiem. Szczelnie zakręcić
Burak odgotować 20 minut
średnich,
ca, należytego wypoczynku
i sterylizować 8­10 minut,
7 szklanek wody,
i zetrzeć na tarce o grubych
i ochoty do wykonania prze-
przewrócić do góry dnem
2 lyżki soli,
oczkach, surowy kabaczek też
tworów na zimę.