img
29
nr 17 (429) |15­28.09.2023
Kurier kulinarny
www.kuriergalicyjski.com
Jak zatrzymać smak lata?
Często wydaje nam
się, że koniec lata
i wrzesień to również
koniec ze świeżymi,
pelnymi smaku owocami
i warzywami. Ale to
mylne rozumowanie.
Więc jak zatrzymać smak
lata, śliwek, jablek i nie
tylko? Bardzo prosto ­
konserwując je! Sezon
DŻEM Z WINOGRON
Skladniki:
jablkową nalożyć do sterylizo-
Zagotować, rozlać do sterylizo-
na śliwki rozpoczyna się
3 kg śliwek węgierek,
wanych sloików, szczelnie za-
wanych sloiczków, okryć kocy-
w sierpniu i trwa do końca
Skladniki:
1 kg cukru,
kręcić i pasteryzować 15­20
kiem do pelnego wystygnięcia.
października. Te pyszne
2 opakowania cukru
2 kg winogron,
minut w zależności od wielko-
KONSERWOWA PAPRYKA
1. 200 g cukru,
waniliowego,
ści sloików. Przewrócić do góry
owoce kryją w sobie
Z MIODEM
200 g kakao.
2 opakowania żel-fixu.
dnem, przykryć kocykiem do
wiele cennych witamin,
Wykonanie:
pelnego wystygnięcia.
poprawiają trawienie,
Wykonanie:
Skladniki:
Umyte  śliwki,  wydrylować
warto wprowadzić je do
DŻEM WIELOOWOCOWY
Winogrona  trochę  podusić
2 kg papryki,
i zmielić lub zblendować. Wlożyć
naszej diety.
Z BAKALIAMI
tluczkiem, pogotować 20 mi-
2 l wody,
do garnka, dodać cukier i mie-
nut. Ostudzić, przetrzeć przez
1 szklanka octu,
szając smażyć dwie godziny na
Skladniki:
sito, dodać trochę cukru i żel fix,
1 szklanka cukru,
malym ogniu. Pod koniec sma-
TEKST I ZDJĘCIA
zagotować, dodać resztę cukru
10 sztuk ziela ang.,
żenia dodać cukier wanilio-
1 kg kwaśnych jablek,
JADWIGA SABADASZ
i gotować jeszcze 10 minut.
10 sztuk liści laurowych,
wy i kakao. Zagotować i wlożyć
1 kg gruszek,
ŚLIWKI NA ZIMĘ
Przelożyć do sterylizowanych
10 sztuk gorczycy w ziarnach,
do sterylizowanych sloiczków,
1 kg śliwek,
JAK ŚWIEŻE
sloiczków,  szczelnie  zakrę-
2 lyżki soli,
szczelnie zakręcić, przewrócić do
1,5 kg cukru
cić, otulić kocykiem do pelnego
4 lyżki miodu.
góry dnem. Po ostygnięciu moż-
200 g rodzynek,
Skladniki:
wystygnięcia.
na już konsumować.
200 g orzechów wloskich,
Wykonanie:
1 kg śliwek węgierek,
Można też dodać pod koniec
kilka goździków,
POMIDORY MARYNOWANE
300 g cukru,
Paprykę umyć, oczyścić, po-
gotowania drobno pokrojone
cynamon (wedlug uznania).
kroić i rozlożyć do sterylizo-
1/2 lyżeczki cynamonu.
Przepis na sześć sloików
orzechy.
Wykonanie:
1 litrowych
wanych sloików. Do każdego
CIASTO ZE ŚLIWKAMI
Wykonanie:
sloika wlożyć ziele, liść lauro-
Jablka i gruszki umyć, obrać i po-
I KRUSZONKĄ
Wykonanie:
Wystarczy z umytych śliwek
wy i gorczycę.
kroić na ósemki, usunąć gniazda
usunąć pestki, potem śliwki za-
Do każdego wysterylizowane-
nasienne, umyte śliwki przekro-
Zalewa:
Skladniki:
sypać cukrem ze szczyptą cy-
go sloika należy wlożyć po ka-
ić na pól, usunąć pestki.
Wodę, cukier, sól, ocet zago-
namonu i odstawić na noc. Na-
walku liścia i korzenia chrzanu,
Owoce wlożyć do większego
2,5 szklanki mąki,
tować i do lekko przestudzo-
stępnego dnia przelożyć śliwki
2 ząbki czosnku pokrojonego,
garnka z grubym dnem, zasypać
niepelna szklanka cukru,
do sterylizowanych sloików,
nej dodać miód. Paprykę zalać
galązkę kopru starego, galąz-
cukrem, wymieszać i odstawić
2 lyżeczki proszku do
zalać  powstalym  syropem,
przygotowaną zalewą, do każ-
selera (jeśli chcemy zrobić
na kilka godzin. Następnie go-
pieczenia,
szczelnie zakręcić. Pasteryzo-
dego sloika dodać 1 lyżkę oleju.
ostrzejsze pomidory należy dać
tować na malym ogniu 1 godzinę
16 g cukru waniliowego
Szczelnie zakręcić, pasteryzo-
wać 15­20 min. i gotowe!
do każdego sloika po pól ostrej
często mieszając. Pod koniec do-
2 jajka,
wać 15 minut, sloiki odwrócić
I nawet w zimie mamy slodkie,
papryczki lub 1­2 lyżki ostrego
dać oplukane rodzynki, pokrojo-
1/4 szklanki oleju,
do góry dnem, przykryć kocy-
soczyste i aromatyczne śliwki,
ketchupu), wlożyć umyte cale
ne orzechy, goździki i cynamon.
200 ml mleka,
prawie jak świeże. Doskonale
pomidory i zalać wrzątkiem na
kiem do pelnego wystygnięcia.
Gotowaćowoce się zeszklą.
okolo 1 kg śliwek.
do ciast, knedli, deserów i in-
10 minut.
Gorący dżem nakladać do ste-
SALATA Z KAPUSTY
Kruszonka:
nych dań.
rylizowanych sloiczków, szczel-
Zalewa:
Ta pyszna salatka o kwaśno-
nie zakręcić, przewrócić do góry
125 g masla,
SOS ŚLIWKOWY
8 szklanek wody,
-winnym smaku jest wspa-
dnem, przykryć kocykiem do
1 szklanka mąki,
Aromatyczny, śliwkowy, o bar-
2 lyżki z górką soli,
niala jako dodatek do drugich
pelnego wystygnięcia.
1/2 szklanki cukru,
wie i konsystencji przypomi-
dań, ale też jest dobrą bazą do
1 szklanka cukru,
cukier waniliowy.
SZARLOTKA Z JABLKAMI
nającej ketchup. Myślę, że każ-
1 szklanka octu10%,
bigosu.
Wykonanie kruszonki:
I KISIELEM
demu przypadnie do smaku.
ketchup 6­12 lyżek,
Maslo roztopić i gorące wlać do
Skladniki:
zagotować.
mąki wymieszanej z cukrami.
Skladniki:
Skladniki na ciasto kruche:
Po 10 minutach zlać wodę i za-
5 kg kapusty,
Odstawić do wystudzenia..
2 kg śliwek węgierek,
lać pomidory gorącą zagotowa-
1 kg cebuli,
200g masla lub margaryny,
Ciasto:
100 g czosnku,
zalewą. Sloiki szczelnie za-
1 kg papryki,
3 szklanki mąki,
1 kg marchwi,
230 g cukru,
kręcić, przewrócić do góry
1 niepelna szklanka cukru,
W jednej misce należy wymie-
30 g soli,
dnem, przykryć kocykiem do
(1­2ostre papryczki wedlug
4 żóltka,
szać suche skladniki: mąkę,
2­3 ostre papryczki,
pelnego wystygnięcia.
życzenia),
16 g cukru waniliowego,
cukry i proszek do pieczenia.
30 g przyprawy curry.
800 ml oleju,
2­3 lyżki śmietany,
W drugiej misce należy wy-
KETCHUP DOMOWY
400 ml octu 10%,
2 lyżeczki proszku do pieczenia,
mieszać mleko, jaja i olej. Wlać
Wykonanie:
400 g cukru,
szczypta soli.
mokre skladniki do sypkich
Skladniki:
15 sztuk pieprzu czarnego
Śliwki umyć, usunąć pestki,
i dobrze, delikatnie wymieszać.
Masa jablkowa:
zmielić śliwki, czosnek, pa-
w ziarnach
3 kg pomidorów,
Przelać ciasto do blaszki 24×30,
pryczkę ostrą (w zależności
soli na smak.
1 kg jablek,
0,5 kg jablek,
wyścielonej papierem do pie-
jaki ma być ostry sos). Wszyst-
0,25 kg cebuli,
2­3 lyżki cukru,
czenia, na wierzchu poukla-
Wykonanie:
ko dokladnie wymieszać, dodać
1 kisiel (proszek, smak dowolny).
1,5 lyżki soli,
dać polówki śliwek bez pestek,
Kapustę poszatkować, cebulę
cukier, sól i curry, znów dobrze
1,5 szklanki cukru,
skórką do dolu i posypać calość
Wykonanie:
wymieszać i na średnim ogniu
pokroić w ćwierć plasterki, pa-
50 ml octu jablkowego,
kruszonką. Piec w 180°C ­ 40
gotować 30 minut, caly czas
prykę w cienkie paseczki, mar-
Jablka pokroić, dodać odrobinę
pieprz czarny,
minut. Po wystudzeniu ciasto
mieszając, aby się nie przypa-
chew zetrzeć na tarku o grubych
wody, dodać cukier do smaku
(papryka ostra w proszku i czo-
można posypać cukrem pudrem.
oczkach, posolić, dodać resztę
lil. Rozlożyć do sterylizowa-
i dusić do miękkości, pod ko-
snek wedlug uznania).
JABLKA NA ZIMĘ
nych sloiczków, szczelnie za-
skladników. Dobrze wymieszać
niec dodać kisiel.
Wykonanie:
i na niedużym ogniu gotować
kręcić, odwrócić do góry dnem,
Z podanych skladników za-
Skladniki:
przykryć kocykiem do pelnego
2 godziny. Następnie rozlożyć
gnieść ciasto, podzielić na dwie
Z jablek i pomidorów sparzo-
wystygnięcia.
do sterylizowanych sloików,
części. Jedną część rozwalkować
nych zdjąć skórkę, pokroić na
2 kg jablek,
szczelnie zakręcić i pastery-
1 szklanka cukru,
i wylożyć blaszkę, na ciasto wy-
mniejsze kawalki, zblendo-
zować 15 minut, przewrócić do
1/2 szklanki wody.
lożyć wystudzoną masę jabl-
wać, gotować okolo godziny,
NUTELLA ZE ŚLIWEK
góry dnem, przykryć kocykiem
kową i przykryć drugą częścią
do konsystencji jaką kto woli.
Wykonanie:
do pelnego wystygnięcia.
Za nutellą przepadają nie tylko
ciasta. Ciasto ponakluwać wi-
W końcu gotowania dodać sól,
dzieci. A tę, którą pragnę Pań-
delcem, piec w 180°C ­ 45 minut.
cukier, mieszać aby się nie
Wszystkie skladniki polączyć
stwu zaproponować smakuje
ŻYCZĘ PAŃSTWU
przypalilo. Pieprz czarny i pa-
i gotować 30 minut. Można do-
Wystudzone można posypać cu-
wyśmienicie.
SMACZNEGO!
dać cynamon. Gotową pulpę
krem pudrem lub polać lukrem.
prykę do smaku, ocet jablkowy.