img
32
nr 17 (429) |15­28.09.2023
Kurier kulinarny
www.kuriergalicyjski.com
Kuchnia o smaku miodu i czarnego pieprzu
Kuchnia żydowska ­ aszkenazyjska
Jest taka część
kuchni Wschodniej
i Środkowej Europy,
która pachnie
aromatami galki
muszkatolowej,
goździków,
wanilii, cynamonu
i skórki cytrynowej.
Wyróżniającą się
nutą smakową jest
slodycz, lamana przez
kwaśny smak.
TEKST I ZDJĘCIA
GEFILTE FISZ (RYBA W GALARECIE), CHARAKTERYSTYCZNE DANIE
PIOTR JANCZAREK
KUCHNI ŻYDOWSKIEJ Z CAFE YERUSALEM
D
Forszmak
użo jest w niej cebuli -
skrapiamy octem, który wcze-
mowa o kuchni żydow-
Żydowski forszmak robi się
śniej rozrabiamy z wodą, pól na
skiej. Kuchnia ta zrosla
ze śledzia. Dawniej śledź na-
pól. Jablka obieramy ze skórki.
leżal do najtańszych potraw,
Wszystkie skladniki sieka-
się z różnymi tradycjami ku-
my (najlepiej) lub blendujemy
linarnymi (polskimi, ukra-
dlatego byl bardzo popularny
ińskimi, litewskimi i in.). ale
w kuchni żydowskiej, pol-
(ewentualnie).  Doprawiamy
zarazem zachowala swoją spe-
skiej, ukraińskiej. ,,Prawdzi-
masę smakowym/zapachowym
cyfikę,
charakterystyczny
wy żydowski forszmak przy-
olejem, dobrze mieszamy.
gotow uje się z malosolnego
smak, a nawet nazwy potraw.
Więcej przepisów
Aszkenazyjska, czyli Żydów
śledzia i towarzyszy on, ra-
i opowieści
środkowo- i wschodnioeuro-
zem z gefilte fisz (ryba w ga-
pejskich. W odróżnieniu od Se-
larecie), każdemu żydowskie-
znajdą Państwo
fardyjczyków wywodzących
mu świętu" ­ tlumaczy Lola
w książce: ,,Smaki
się z pólwyspu Iberyjskiego.
Landa.
Lwowa" , autor
W każdym z krajów osiedlenia
Do tego idealnie pasuje
stolików. Poznanie
(zdjęciami
Piotr Janczarek,
Żydzi przyswajali sobie wiele
ciemny chleb.
miejscowych potraw, nadając
Lwowa bez jego
wspólczesnymi
wydawnictwo Lira
Przepis Loli Landy,
im pewną odrębność.
tradycji kulinarnych,
i archiwalnymi)
2023 r.
wlaścicielki Cafe Jerusalem
,,Aszkenazyjska  kuchnia,
wspólczesnego
książce znajdziemy
we Lwowie
jest kuchnią naszych babć, któ-
Książka jest
re żyly na terytorium Europy
życia kulinarnego,
też przepisy
opowieścią o Lwowie,
Skladniki:
Wschodniej" ­ opowiada Lola
będzie niepelne.
kulinarne i opisy
Landa,  wlaścicielka  lwow-
2 śledzie marynowane,
tym historycznym
Lwów trzeba
miasta.
skiej Cafe Jerusalem. ,,Gdy-
malosolne
i wspólczesnym. Jest
bym chciala w skrócie opisać
garść wloskich orzechów
chlonąć wszystkimi
to rzecz o mieście
jej smak, to jest to smak miodu
2 kwaśne, zielone jablka
zmyslami.
widzianym zza
i czarnego pieprzu. W aszke-
2 średnie cebule
PIOTR JANCZAREK
W bogato
nazyjskiej kuchni nie smaży-
2 kromki bialego chleba
allpress.piotr.janczarek@gmail.com
kawiarnianych czy
my mięsa, ale je dusimy, aby
ocet (może być winny)
tel. +48 604 201 109
ilustrowanej
restauracyjnych
nie stracilo swej wagi. W na-
olej smakowy
szej kuchni z jednej kury może-
mocna, czarna herbata
my przygotować pięć różnych
Przygotowanie
potraw: rosól, kotlety, bitki,
Filety  śledzi  moczymy
czy tradycyjną faszerowaną
w herbacie przez 20 min. Chleb
szyjkę."
MOSKALIK ­ TO MARYNOWANY ŚLEDŹ Z GOTOWANYMI ZIEMNIAKAMI, TAK PODAJĄ GO
FORSZMAK
W RESTAURACJI BACZEWSKICH WE LWOWIE
Partnerzy medialni