img
29
nr 21 (433) 17­29. 11. 2023
Kurier kulinarny
www.kuriergalicyjski.com
Dynia ­ królowa jesieni
Dynia jest warzywem, na
Wykonanie:
masę sernikową zmiksować
Dynię, ser żólty i mar-
i przelożyć na schlodzony spód
które sezon przychodzi
chewkę zetrzeć na tarce o du-
z herbatników. Wyrównać i piec
jesienią. To nie tylko
w 160°C 1,5 godziny. Wierzch
żych oczkach. Papryki pokro-
bogactwo witamin
sernika udekorować dowolnie.
ić w drobną kostkę, cebulę też
i mikroelementów, ale
drobno pokroić i podsmażyć
również doskonaly smak,
DŻEM Z DYNI Z GALARETKĄ
na oleju. Następnie dodać jajka,
który warto wypróbować.
grysik, doprawić solą i papry-
Dynia jest stosunkowo
Skladniki:
kami. Wszystko dokladnie wy-
mieszać i wylożyć do keksów-
2,5 kg dyni
malo kaloryczna bardzo
ki (formę posmarować olejem
2 galaretki pomarańczowe
sycąca i posiada dużo
i wylożyć przez środek pasek
0,5 kg cukru
blonnika. Dynia to
papieru do pieczenia), wyrów-
kilka kropel aromatu
niepozorne warzywo,
nać. Piec w 180° C 75 minut, do
pomarańczowego
które powinno zagościć
zarumienienia wierzchu.
3 lyżeczki kwasku cytrynowego.
w każdym domu. A więc
KOPYTKA Z DYNIĄ
Wykonanie:
bierzmy się do roboty,
Umytą, obraną dynię pokroić
niech każdy z was znajdzie
w kostkę zasypać cukrem i go-
Dzięki dodaniu dyni do kopy-
coś smacznego dla siebie.
tować 2 godziny. Odlać 3 szklan-
tek stają się one lżejsze i zdrowsze
ki powstalego soku i odstawić
od klasycznej wersji. Można je
ZAPIEKANKA Z DYNI
wszystko do następnego dnia.
jeść same, polane maslem, posy-
Drugiego dnia dynię gotować
pane serem lub podać do gulaszu.
Skladniki:
ponownie 2 godziny. W odla-
ucierane ciasto z dynią,
Skladniki:
polączyć razem, zmiksować, do-
nym, zagotowanym soku rozpu-
300 g dyni
miękkie i wilgotne
prawić wedlug smaku.
ścić galaretki i dodać ich razem
400 g twarogu
400 g pure z dyni
z pozostalymi skladnikami do
400 g obranych ziemniaków
3 jajka
NALEŚNIKI Z DYNI
Skladniki:
dyni. Wszystko razem zagoto-
150 g mąki
1/2 lyżeczki soli
1, 5 szklanki mąki
wać i gorącym dżemem napelnić
2 lyżki cukru (albo do smaku)
2 lyżki mąki ziemniaczanej
Skladniki:
sterylizowane sloiczki. Szczel-
1 szklanka gęstego pure z dyni
2 lyżki śmietany
2 lyżki tartego parmezanu
1 szklanka wody
nie zakręcić i pasteryzować 15
1/3 szklanki oleju
1 lyżeczka cukru waniliowego
2 żóltka
1 szklanka mąki
minut. Gotowe przykryć kocy-
1/3 szklanki kwaśnej śmietany
szczypta galki muszkatolowej
100 g grysiku
kiem do pelnego wystygnięcia.
1/2 szklanka zmiksowanej dyni
lub jogurtu naturalnego
1 l mleka.
1 lyżka oleju
1 jajko
1 plaska lyżeczka cynamonu
1 lyżeczka proszku do pieczenia.
Wykonanie:
Pragnę również zapropo-
1/2 lyżeczki sody
1 plaska lyżeczka proszku do
Wykonanie:
szczypta soli
nować państwu na tę porę roku
pieczenia
Ziemniaki  ugotować  do
tluszcz do smażenia.
odpornościowy syrop z bura-
1 lyżeczka sody oczyszczonej
miękkości, odcedzić, zimne
Umytą, obraną dynię zetrzeć
ka i sok z pigwy, jako natural-
1 jajko
na tarce o grubych oczkach.
zmielić (lub gorące przecisnąć
Wykonanie:
1/3 lyżeczki soli
ny lek na przeziębienie. Spoży-
przez praskę). W misce wymie-
Do sera dodać jajka, sól, cukier,
Dynię umyć, obrać, pokro-
50 g czekolady.
wane regularnie zapewnią nam
szać, pure z dyni, rozbeltane
śmietanę i blenderem wymie-
ić w mniejsze kawalki, posy-
świetną barierę przed wirusami
szać na pulchną masę, dodać
żóltka, parmezan i mąkę ziem-
Wykonanie:
pać lekko galką muszkatolową
i infekcjami.
niaczaną. Dodać 2/3 zawartości
proszek do pieczenia, wanilię
i upiec w 180°C 30 minut, a potem
Umytą,  oczyszczoną  dy-
wymieszać, dodać startą dynię
mąki, wymieszać, gdyby cia-
SYROP Z BURAKA
zblendować. Wszystkie skladni-
nię upiec w 180°C 30 minut,
sto bylo zbyt rzadkie dosypać
i grysik. Delikatnie wymieszać
ki polączyć, dobrze wymieszać
będzie miękka i zblendować.
i przelożyć masę do naczynia,
resztę mąki. Z ciasta uformo-
Skladniki:
i piec naleśniki na rozgrzanej
W misce polączyć wszystkie
wać waleczki i pokroić na 2 cm
wysmarowanego  tluszczem
patelni. Na upieczone naleśniki
skladniki i zmiksować na jed-
600 g buraków
kawalki. W zagotowanym mle-
i posypanego grysikiem. Piec
nalożyć dżem i zlożyć we dwoje.
nolite ciasto. Czekoladę posiekać
2 lyżki miodu (np.gryczanego).
w 180° C 40­45 minut.
ku, lekko pyrkającym gotujemy
na male kawalki i polączyć z cia-
partiami kopytka.
ZAPIEKANKA Z DYNI
PLACKI Z DYNI
Wykonanie:
stem, wymieszać lyżką. Wylożyć
DYNIOWE SMAROWIDLO
do keksówki 21×9 cm, wyrów-
Umyte, obrane buraki należy po-
Skladniki:
Umytą dynię poobierać, po-
Czym bylaby jesień bez dy-
nać. Piec w 180°C 45 minut do
kroić w drobną kostkę (ja ścieram
kroić w nieduże prostokąty. 1
niowego smarowidla. Proponu-
200 g drobno startej dyni
suchego patyczka.
na tarku) i zalać miodem. Dobrze
szklankę ryżu przemyć, za-
pastę dyniowo-pietruszkową
100 ml jogurtu naturalnego
wymieszać calą zawartość i wlo-
SERNIK DYNIOWY
lać wodą, gdy zakipi gotować
pyszną i naturalną.
2 male jajka
żyć do lodówki na 48 godzin.
10 minut. Formę posmarować
3 lyżki cukru
Calość przecedzić. Otrzymany
Skladniki:
Skladniki na spód:
tluszczem i ulożyć warstwę po-
150 g mąki
syrop przechowywać w lodów-
krojonej dyni, posypać 1 lyżką
1 1/2 lyżeczki proszku
250 g herbatników
ce, dobry do spożycia przez dwa
cukru, rodzynkami i pestkami
1 szklanka pure z dyni
do pieczenia
80 g masla
tygodnie. Wystarczy spożywać
slonecznika, następnie posy-
1 lyżka masla
olej do smażenia.
1 lyżeczka przyprawy
dwie lyżki dziennie.
pać przecedzonym ryżem, znów
1 cebula
do piernika.
SOK Z PIGWY
Wykonanie:
posypać cukrem, rodzynkami
2 lyżki oliwy
Na masę serową:
i pestkami slonecznika. Należy
2 lyżki posiekanej pietruszki
Do startej dyni dodać jogurt,
zrobić polewę z 5 jaj, 1 szklanki
1 lyżka majonezu
jajka oraz cukier i dokladnie wy-
1 kg sera
Wspanialym przepisem aby
cukru, 1 lyżeczki cukru wani-
2 lyżeczki musztardy
mieszać, polączyć z mąką, wy-
3 jajka
sok byl pyszny i wytrzymal calą
liowego, szczypty soli, 3­4 lyżki
sok z cytryny
mieszaną z proszkiem do pie-
2 żóltka
zimę to metoda ,,pól na pól", to
oleju, dobrze wymieszać i dodać
sól
czenia. Delikatnie i niedlugo
3 lyżki mąki ziemniaczanej
znaczy: na 0,5 kg owoców trze-
170 ml mleka letniego, wymie-
pieprz do smaku.
mieszać wszystkie skladniki. Na
1 lyżka mąki pszennej
ba dodać 0,5 kg cukru. Owoce
szać i calość zalać. Piec w 180° C
rogrzaną, posmarowaną olejem
200 g cukru
należy umyć, oczyścić, pokroić
Wykonanie:
45 minut.
patelnię nakladać po 2 lyżki cia-
2 lyżeczki przyprawy
na ćwiartki, usunąć pestki i ze-
Umytą dynię, obrać, pokroić
sta. Smażyć na niewielkim ogniu
do piernika
trzeć na tarce o dużych oczkach.
PASZTET Z DYNI
w pólksiężyce i upiec w 180°C
z obu stron do zarumienienia.
1 lyżka soku z cytryny
Ukladać owoce do sloika na
25 minut,będzie miękka. Ce-
450 g zmiksowanego miąższu
przemian z warstwą cukru,
Ciasto dyniowe z kawalkami
Skladniki:
bulę pokroić w kostkę i zeszklić
dyni.
przykryć gazą i odstawić na ty-
czekolady pyszne,
na maśle. Wszystkie skladniki
400 g dyni po oczyszczeniu
dzień. Kiedy owoce puszczą sok,
Wykonanie:
70 g żóltego sera
zlać go do garnka, dodać kilka
50g marchewki
Dynię umytą, oczyszczoną,
goździków i zagotować. Gorący
po 1/2 papryki czerwonej, zie-
pokroić i upiec w 180°C 30 mi-
sok przelać do sterylizowanych
nut, do miękkości. Maslo rozto-
lonej i żóltej,
sloiczków lub flaszek i pastery-
1 mala cebula
pić i wymieszać z pokruszonymi
zować 10 minut. Przechowywać
herbatnikami, dodać przyprawę
2 lyżki oleju
w ciemnym, chlodnym miejscu.
2 duże jajka
do piernika. Dno blaszki wy-
ŻYCZĘ PAŃSTWU
50 g grysiku
lożyć papierem do pieczenia
DUŻO ZDROWIA I ZAPALU
i ugnieść masę herbatniko-
1 plaska lyżeczka soli
DO GOTOWANIA.
1/2 lyżeczki slodkiej papryki
wą, a następnie wlożyć do lo-
SMACZNEGO!!!
dówki. Wszystkie skladniki na
i szczypta ostrej papryki.