img
40
nr 23­24 (435­436) 19.12.2023­15.01.2024
Kurier kulinarny
www.kuriergalicyjski.com
Przepisy na czas radosnego ucztowania
Witam serdecznie
czytelników ,,Kuriera
Galicyjskiego". Czas
szybko nam uplywa, bo
wlaśnie mija rok od naszej
znajomości i cieszymy się
znów, że nadejdzie chwila
na ubieranie choinki,
oczekiwanie na pierwszą
gwiazdkę, wzajemne
przebaczanie win podczas
lamania się oplatkiem,
przygotowywanie 12
potraw wigilijnych, czy
pozostawienie wolnego
miejsca przy stole ­ to
tylko wybrane tradycje,
zawiązać (wypuścić powie-
100 g suszonych śliwek
które towarzyszą nam
trze z worka), wlożyć do jeszcze
4 lyżki mąki
co roku podczas świąt
jednego worka. Wlożyć do mi-
pieprz i sól.
Bożego Narodzenia, na
ski i do lodówki na dobę (kilka
które czekamy caly rok.
Wykonanie:
razy obrócić). Wyciągnąć mięso,
Wśród wielu tradycji nie
ściągnąć (obwiązać) sznurkiem
Buraki zawinąć w folię i upiec
i dobrze zawinąć w folię kilka
w 190°C 50 minut. Po wystu-
może zabraknąć też tych
razy, wlożyć do brytfanki i piec
dzeniu zetrzeć na tarce o śred-
kulinarnych, a skoro
w 190° C z rozrachunku (1 kg
nich oczkach. Bialka oddzielić
święta coraz bliżej,
mięsa ­ 1 godzinę 15 minut). Dać
od żóltek, buraki wymieszać
zacznijmy się krzątać przy
wystygnąć, zrobić w folii dziur-
z żóltkami, miodem, mąką,
kuchni.
kę i zlać sok (może poslużyć nam
czosnkiem i majerankiem, de-
bazą do zrobienia sosu). Wlożyć
likatnie doprawić solą i pie-
do lodówki na kilka godzin.
przem. Ubić bialka ze szczyp-
JADWIGA SABADASZ
soli i delikatnie wymieszać
SALATKA ŚLEDZIOWA
SALATKA CHOINKA
z masą buraczaną, wylożyć na
W KSZTALCIE RÓŻY
blaszkę z piekarnika, wylożoną
Skladniki:
marchew, posmarować majone-
duża szczypta imbiru
pergaminem, wyrównać i piec
Skladniki:
zem, jajka, majonez. Delikatnie
filet kurczaka lub indyka
mielonego
w 170°C 10minut. Po upieczeniu
1 marchew
wyciągnąć szklankę, kiwi po-
2 filety śledziowe
1 lyżka rodzynek
ciasto oddzielić nożem od per-
2 ziemniaki
3 jajka
kroić w plasterki i oblożyć nasz
3 ziarenka ziela angielskiego
gaminu, odlożyć do wystygnię-
1 jablko kwaśne
powstaly wieniec. Udekorować
1 cebulka
1 listek laurowy.
cia. Lososia (lub śledzia) i śliwki
100g sera żóltego
można żurawiną i kosteczkami
2 buraki
pokroić w drobną kostkę, koper
Wykonanie:
majonez
1­2 marchewki
sera żóltego.
i szczypiorek drobno posiekać.
3­4 kiwi
majonez
Jeśli śledzie są slone, należy je
W misce polączyć śmietanę
SALATKA
sól
żurawina
wymoczyć, odsączyć i pokro-
z serkiem, doprawić do smaku
,,ZIMOWA UWERTURA"
zieleń pietruszki lub koperku.
pieprz
ić w mniejsze kawalki. Cebulę
szczyptą soli, pieprzem i sokiem
pietruszka do dekoracji.
pokroić w cienkie pól plaster-
z cytryny, musztardą, dodać
Wykonanie:
Skladniki:
ki, odsączone pomidory pokroić
resztę skladników i dokladnie
Wykonanie:
Ugotować filet i pokroić na nie-
1 duży ugotowany filet kury
wymieszać. Masę rozsmarować
w paseczki. Na rozgrzanym oleju
duże kwadraty, ulożyć na tale-
400 g pieczarek
Jarzyny  ugotować,  pokroić
na upieczonym blacie buracza-
podsmażyć cebulę na zloty kolor,
rzu, formując ksztalt choinki.
3 cebule
w drobną kostkę oprócz jednego
nym, ściśle zrolować, wsta-
dodać pomidory i resztę sklad-
Każdą warstwę salatki sma-
3 ugotowane jajka
buraka, cebulę też pokroić w ko-
wić do lodówki na kilka godzin.
ników, dokladnie wymieszać
rujemy majonezem. Następnie
100 g sera żóltego
steczkę i zamarynować (woda +
i smażyć 5 minut. Po wystudze-
Zimną roladę pokroić w plastry
ugotowaną marchew natrzeć
1/2szklanki mielonych orze-
cukier + ocet). Salatkę dosma-
o grubości 2 cm.
niu sosu ukladamy go do sloika
na tarce o grubych oczkach,
chów wloskich
kować, dodając majonez, pieprz
na przemian ze śledziem i odsta-
BARDZO DOBRA WĘDLINA
majonez, jajka natrzeć, natrzeć
i sól. Na środku talerza nale-
majonez.
wiamy na dwa dni do lodówki.
WLASNEJ ROBOTY, GORĄCO
ży salatkę wylożyć, robiąc ko-
jablko, majonez, ser natrzeć na
ROLADA BURACZANA
Wykonanie:
POLECAM.
tarce o średnich oczkach.
piec. Drugi burak należy pociąć
Z LOSOSIEM
warstwę majonezem nie sma-
Pieczarki pokroić w pól pla-
w cieniutkie pól plastry i wkla-
KARKÓWKA
rujemy. Kiwi pokroić w pólpla-
sterki, cebulę pokroić w kost-
dać plasterki buraka do salatki,
Skladniki:
stry, ulożyć na serze i na bokach
tworząc ksztalt kwiatka. Do-
kę, podsmażyć osobno na ole-
Skladniki:
salatki. Dekorujemy żurawi-
okola talerza możemy ulożyć
ju. Filet pokroić w kostkę, jajka
300 g buraków
ną, po bokach można dać zieleń
i ser zetrzeć na tarce o dużych
2 kg karkówki
galązki pietruszki dla ozdoby.
4 jajka
pietruszki lub koperku.
oczkach, dodać orzechy, ma-
100 ml sosu sojowego
200­250g lososia
DO WĘDLINY I NIE TYLKO PO-
jonez, wymieszać. Na środ-
100 ml wody
(można też zamienić na śledzia)
WIENIEC
LECAM SOS ŻURAWINOWY.
ku talerza postawić szklankę,
sok z pól cytryny
1 lyżeczka miodu
BOŻONARODZENIOWY
dookola niej wylożyć salatkę,
1/2 lyżeczki soli
1/2 lyżeczki sproszkowanego
SOS ŻURAWINOWY
lekko przycisnąć, wyciągnąć
1 opakowanie 25 g przyprawy
czosnku
Skladniki:
szklankę i dowolnie udekoro-
do marchwi po koreańsku.
1 lyżka majeranku
Skladniki:
wać (ja robię kwiatki z prze-
1­2 konserwy rybne (może być
1 lyżka musztardy
Wykonanie:
krojonych oliwek na przemian
losoś)
500 g świeżej żurawiny
300 g serka typu Philadelphia
z galązką koperku.
3 ziemniaki,
Mięso  wlożyć  do  worka,
200 g cukru
100 g śmietany 18%
1 duża marchew
wszystkie skladniki wymie-
1 pomarańcza (sok i cedr)
1 lyżka soku z cytryny
ŚLEDZIE Z SUSZONYMI
3 jajka
szać ze sobą, żeby sól się rozpu-
1/4 lyżeczki galki muszkatolowej
po pól pęczka kopru
POMIDORAMI
3 szt. kiwi
ścila i wlać do worka z mięsem,
1/4 lyżeczki mielonego ziela
i szczypiorku
majonez.
angielskiego
Skladniki:
50 ml wody.
Wykonanie:
500 g filetów
Wykonanie:
Ziemniaki, jajka i marchew ugo-
100 g suszonych pomidorów
tować, wystudzone zetrzeć na
Do garnka wlożyć żurawinę
(odsączonych z zalewy)
tarce o grubych oczkach. Na
i wszystkie skladniki oprócz
200 g cebuli
środku talerza należy umieścić
soku, na średnim ogniu, mie-
4 lyżki przecieru pomidorowego
szklankę, dookola której ukladać
szając zagotować, zmniejszyć
(nie koncentratu)
warstwami skladniki salatki:
ogień i gotować 10 minut. Dodać
100 ml oleju
konserwę rybną rozgnieść wi-
sok z pomarańczy, gdy zakipi
3 lyżki octu winnego
delcem (rybkę pokroić w drobną
wylączyć. Najpierw zblendować
(jablkowego)
kostkę) rozlożyć dokola szklanki,
i przetrzeć przez sito.
1 lyżeczka cukru