40
nr 2324 (435436) 19.12.202315.01.2024
Kurier kulinarny
www.kuriergalicyjski.com
Przepisy na czas radosnego ucztowania
Witam serdecznie
czytelników ,,Kuriera
Galicyjskiego". Czas
szybko nam uplywa, bo
wlaśnie mija rok od naszej
znajomości i cieszymy się
znów, że nadejdzie chwila
na ubieranie choinki,
oczekiwanie na pierwszą
gwiazdkę, wzajemne
przebaczanie win podczas
lamania się oplatkiem,
przygotowywanie 12
potraw wigilijnych, czy
pozostawienie wolnego
miejsca przy stole to
tylko wybrane tradycje,
zawiązać (wypuścić powie-
100 g suszonych śliwek
które towarzyszą nam
trze z worka), wlożyć do jeszcze
4 lyżki mąki
co roku podczas świąt
jednego worka. Wlożyć do mi-
pieprz i sól.
Bożego Narodzenia, na
ski i do lodówki na dobę (kilka
które czekamy caly rok.
Wykonanie:
razy obrócić). Wyciągnąć mięso,
Wśród wielu tradycji nie
ściągnąć (obwiązać) sznurkiem
Buraki zawinąć w folię i upiec
i dobrze zawinąć w folię kilka
w 190°C 50 minut. Po wystu-
może zabraknąć też tych
razy, wlożyć do brytfanki i piec
dzeniu zetrzeć na tarce o śred-
kulinarnych, a skoro
w 190° C z rozrachunku (1 kg
nich oczkach. Bialka oddzielić
święta coraz bliżej,
mięsa 1 godzinę 15 minut). Dać
od żóltek, buraki wymieszać
zacznijmy się krzątać przy
wystygnąć, zrobić w folii dziur-
z żóltkami, miodem, mąką,
kuchni.
kę i zlać sok (może poslużyć nam
czosnkiem i majerankiem, de-
bazą do zrobienia sosu). Wlożyć
likatnie doprawić solą i pie-
do lodówki na kilka godzin.
przem. Ubić bialka ze szczyp-
JADWIGA SABADASZ
tą soli i delikatnie wymieszać
SALATKA ŚLEDZIOWA
SALATKA CHOINKA
z masą buraczaną, wylożyć na
W KSZTALCIE RÓŻY
blaszkę z piekarnika, wylożoną
Skladniki:
marchew, posmarować majone-
duża szczypta imbiru
pergaminem, wyrównać i piec
Skladniki:
zem, jajka, majonez. Delikatnie
filet kurczaka lub indyka
mielonego
w 170°C 10minut. Po upieczeniu
1 marchew
wyciągnąć szklankę, kiwi po-
2 filety śledziowe
1 lyżka rodzynek
ciasto oddzielić nożem od per-
2 ziemniaki
3 jajka
kroić w plasterki i oblożyć nasz
3 ziarenka ziela angielskiego
gaminu, odlożyć do wystygnię-
1 jablko kwaśne
powstaly wieniec. Udekorować
1 cebulka
1 listek laurowy.
cia. Lososia (lub śledzia) i śliwki
100g sera żóltego
można żurawiną i kosteczkami
2 buraki
pokroić w drobną kostkę, koper
Wykonanie:
majonez
12 marchewki
sera żóltego.
i szczypiorek drobno posiekać.
34 kiwi
majonez
Jeśli śledzie są slone, należy je
W misce polączyć śmietanę
SALATKA
sól
żurawina
wymoczyć, odsączyć i pokro-
z serkiem, doprawić do smaku
,,ZIMOWA UWERTURA"
zieleń pietruszki lub koperku.
pieprz
ić w mniejsze kawalki. Cebulę
szczyptą soli, pieprzem i sokiem
pietruszka do dekoracji.
pokroić w cienkie pól plaster-
z cytryny, musztardą, dodać
Wykonanie:
Skladniki:
ki, odsączone pomidory pokroić
resztę skladników i dokladnie
Wykonanie:
Ugotować filet i pokroić na nie-
1 duży ugotowany filet kury
wymieszać. Masę rozsmarować
w paseczki. Na rozgrzanym oleju
duże kwadraty, ulożyć na tale-
400 g pieczarek
Jarzyny ugotować, pokroić
na upieczonym blacie buracza-
podsmażyć cebulę na zloty kolor,
rzu, formując ksztalt choinki.
3 cebule
w drobną kostkę oprócz jednego
nym, ściśle zrolować, wsta-
dodać pomidory i resztę sklad-
Każdą warstwę salatki sma-
3 ugotowane jajka
buraka, cebulę też pokroić w ko-
wić do lodówki na kilka godzin.
ników, dokladnie wymieszać
rujemy majonezem. Następnie
100 g sera żóltego
steczkę i zamarynować (woda +
i smażyć 5 minut. Po wystudze-
Zimną roladę pokroić w plastry
ugotowaną marchew natrzeć
1/2szklanki mielonych orze-
cukier + ocet). Salatkę dosma-
o grubości 2 cm.
niu sosu ukladamy go do sloika
na tarce o grubych oczkach,
chów wloskich
kować, dodając majonez, pieprz
na przemian ze śledziem i odsta-
BARDZO DOBRA WĘDLINA
majonez, jajka natrzeć, natrzeć
i sól. Na środku talerza nale-
majonez.
wiamy na dwa dni do lodówki.
WLASNEJ ROBOTY, GORĄCO
ży salatkę wylożyć, robiąc ko-
jablko, majonez, ser natrzeć na
ROLADA BURACZANA
Wykonanie:
POLECAM.
tarce o średnich oczkach. Tę
piec. Drugi burak należy pociąć
Z LOSOSIEM
warstwę majonezem nie sma-
Pieczarki pokroić w pól pla-
w cieniutkie pól plastry i wkla-
KARKÓWKA
rujemy. Kiwi pokroić w pólpla-
sterki, cebulę pokroić w kost-
dać plasterki buraka do salatki,
Skladniki:
stry, ulożyć na serze i na bokach
tworząc ksztalt kwiatka. Do-
kę, podsmażyć osobno na ole-
Skladniki:
salatki. Dekorujemy żurawi-
okola talerza możemy ulożyć
ju. Filet pokroić w kostkę, jajka
300 g buraków
ną, po bokach można dać zieleń
i ser zetrzeć na tarce o dużych
2 kg karkówki
galązki pietruszki dla ozdoby.
4 jajka
pietruszki lub koperku.
oczkach, dodać orzechy, ma-
100 ml sosu sojowego
200250g lososia
DO WĘDLINY I NIE TYLKO PO-
jonez, wymieszać. Na środ-
100 ml wody
(można też zamienić na śledzia)
WIENIEC
LECAM SOS ŻURAWINOWY.
ku talerza postawić szklankę,
sok z pól cytryny
1 lyżeczka miodu
BOŻONARODZENIOWY
dookola niej wylożyć salatkę,
1/2 lyżeczki soli
1/2 lyżeczki sproszkowanego
SOS ŻURAWINOWY
lekko przycisnąć, wyciągnąć
1 opakowanie 25 g przyprawy
czosnku
Skladniki:
szklankę i dowolnie udekoro-
do marchwi po koreańsku.
1 lyżka majeranku
Skladniki:
wać (ja robię kwiatki z prze-
12 konserwy rybne (może być
1 lyżka musztardy
Wykonanie:
krojonych oliwek na przemian
losoś)
500 g świeżej żurawiny
300 g serka typu Philadelphia
z galązką koperku.
3 ziemniaki,
Mięso wlożyć do worka,
200 g cukru
100 g śmietany 18%
1 duża marchew
wszystkie skladniki wymie-
1 pomarańcza (sok i cedr)
1 lyżka soku z cytryny
ŚLEDZIE Z SUSZONYMI
3 jajka
szać ze sobą, żeby sól się rozpu-
1/4 lyżeczki galki muszkatolowej
po pól pęczka kopru
POMIDORAMI
3 szt. kiwi
ścila i wlać do worka z mięsem,
1/4 lyżeczki mielonego ziela
i szczypiorku
majonez.
angielskiego
Skladniki:
50 ml wody.
Wykonanie:
500 g filetów
Wykonanie:
Ziemniaki, jajka i marchew ugo-
100 g suszonych pomidorów
tować, wystudzone zetrzeć na
Do garnka wlożyć żurawinę
(odsączonych z zalewy)
tarce o grubych oczkach. Na
i wszystkie skladniki oprócz
200 g cebuli
środku talerza należy umieścić
soku, na średnim ogniu, mie-
4 lyżki przecieru pomidorowego
szklankę, dookola której ukladać
szając zagotować, zmniejszyć
(nie koncentratu)
warstwami skladniki salatki:
ogień i gotować 10 minut. Dodać
100 ml oleju
konserwę rybną rozgnieść wi-
sok z pomarańczy, gdy zakipi
3 lyżki octu winnego
delcem (rybkę pokroić w drobną
wylączyć. Najpierw zblendować
(jablkowego)
kostkę) rozlożyć dokola szklanki,
i przetrzeć przez sito.
1 lyżeczka cukru