img
41
nr 23­24 (435­436) 19.12.2023­15.01.2024
Kurier kulinarny
www.kuriergalicyjski.com
ŚWIĄTECZNO-
SYLWESTROWA PRZEKĄSKA
Skladniki:
5 jajek
80 g sera żóltego
2 lyżki majonezu
1 lyżka śmietany
2­3 ząbki czosnku
2­3 lyżki podsmażonych, drob-
no pokrojonych pieczarek
1 dlugi ogórek
garść ziaren granatu
przyprawy i chwilę razem du-
blaszki z piekarnika. Piec w 180°C
lub żurawiny dla ozdoby
sić. Dodać pokrojone w paski
15 minut do zlotego koloru.
4 jajka
Wyrównać i piec w 180°C okolo
koperek.
śliwki (jeślibardzo suche na-
230 g mąki
godziny. Po wystygnięciu po-
Krem:
leży wcześniej namoczyć), do-
20 ml mleka
lać lukrem (utrzeć cukier puder
Wykonanie:
prawić, chwilę gotować, mie-
Mleko zagotować z cukrem,
1 lyżeczka proszku do pieczenia
z sokiem z cytryny).
Z przepolowionych jajek wy-
wsypać orzechy i gotować na
szając. Podawać na cieplo (do
sok i starta skórka z cytryny
PIERNICZKI DROŻDŻOWE
drążyć żóltka, dodać starty
malym ogniu do zgęstnienia.
podgrzewanego dania można
duża szczypta soli.
żólty ser na tarce o drobnych
dodać wodę z gotowania fasoli,
Utrzeć maslo, dodając po trochę
Nadzienie:
Skladniki:
oczkach, grzybki, przeciśnię-
dzięki temu nie będzie sucha).
masę orzechową. Placki prze-
ty czosnek, majonez, śmietanę.
lożyć kremem (odlożyć 3 lyżki
2 szklanki mąki
200 g maku
Dosmakować farsz i napelnić
Macie państwo dylemat, co
kremu na posmarowanie wierz-
1/2 szklanki cukru pudru
100 g cukru,
nim polówki jajek, ozdobić jajka
upiec smacznego na święta?
chu placka, posypać zmielonymi
lyżeczka cukru waniliowego
2 lyżki miodu
i talerz galązkami koperku. Przy
orzechami lub po prostu posy-
Chętnie Wam pomogę podając
60 g masla
100 ml mleka
pomocy obieraczki naciąć cien-
pać cukrem pudrem). Najsmacz-
kilka sprawdzonych, latwych
2 jajka
1 jajko
kie paski ogórka, zlożyć każdy
w wykonaniu smacznych ciast,
niejszy po kilku dniach.
1 lyżka przypraw do piernika
1 lyżeczka startej skórki
pasek w harmonijkę i przy po-
które też goszczą w moim domu.
1/2 lyżki kakao
z cytryny.
PYSZNY, MIĘCIUTKI
mocy wykalaczki wstawić do
20 g drożdży
ORZECHOWIEC KRÓLEWSKI
PIERNIK
Lukier:
polówki jajka. Czubek granatu
1 lyżeczka sody oczyszczonej
upiększyć ziarenkiem granatu,
szczypta soli.
150g cukru pudru
Skladniki:
ziarna rozsypać też na koperku
To ciasto najlepiej upiec na 3­4
1­1,5 lyżki stolowe soku
Wykonanie:
na talerzu.
dni przed świętami.
300 g dżemu powidla
z cytryny.
lub konfitury
Maslo roztopić z miodem, do let-
FASOLA WIGILIJNA
Skladniki na ciasto:
Wykonanie:
1,5 szklanki cukru
niej mieszanki dodać drożdże
300 g orzechów wloskich
400 ml kefiru
i wymieszać. Polączyć z pozo-
Do maku dodać cukry, mle-
Tradycyjne, ale malo znane da-
zmielonych
2 jajka
stalymi skladnikami i zagnieść
ko i na malym ogniu gotować
nie wigilijne na slodko.
500 g mąki
40 g przyprawy do piernika
ciasto. Rozwalkować, wykra-
do wyparowania plynu (jakieś
300 g cukru
To wszystko wymieszać, dodać
wać pierniczki i piec w 180°C
10­15 minut). Jak wystygnięcia
Skladniki:
10­12 minut. Studzić na kratce.
3 cale jaja
1 lyżkę cynamonu, 2­3 lyżki
dodać jajko i sok z cytryny.
200 g suchej fasoli Jaś
300 g miodu
kakao, 100g masla roztopio-
Miękkie maslo, cukier i skór-
Polukrować (200 g cukru pudru,
3­4 lyżki plynu ­ rum, sok z cy-
200 g suszonych śliwek
1 lyżeczka sody oczyszczonej.
nego, ostudzonego. Dodać 1­1,5
kę z cytryny utrzeć mikserem,
2 lyżki masla
szklanki bakalii, wymieszać
tryny, woda + olejek miętowy).
dodając po jednym jajku, dobrze
Skladniki na krem:
2 lyżki miodu
i wsypać 3 szklanki mąki prze-
ubić. Wlać mleko, sok z cytry-
1,5 szklanki mleka
sianej z dwoma lyżeczkami sody
Boże Narodzenie i zbliża-
1­2 lyżeczki cynamonu
ny, wymieszać, dodać przesianą
jący się koniec roku, to przede
1/2 lyżeczki papryki wędzonej
300 g cukru
oczyszczonej. Piec w 180°C ­ 40
mąkę z proszkiem do pieczenia,
wszystkim  czas  radosnego
sól do smaku
300 g zmielonych orzechów
minut. Po wystudzeniu polu-
sól i delikatnie szpatulką dobrze
niecala lyżeczka soku z cytry-
wloskich
krować lub posypać cukrem
ucztowania, ale też podsumo-
wymieszać, żeby nie bylo grudek.
ny (ewentualnie 100­200ml
250­300g masla.
pudrem.
wań oraz towarzyszących im
Keksówkę 26×11cm wyścielić
wody z gotowania fasoli).
refleksji. Życzę więc wszyst-
pergaminem, wylożyć 1/3 część
CIASTO Z MASĄ MAKOWĄ
Wykonanie:
ciasta (dobrze się to robi przy
kim Czytelnikom z calego serca
Wykonanie:
Ze wszystkich skladników za-
pomocy woreczka kulinarne-
zdrowych, radosnych i wyjąt-
Skladniki:
gnieść ciasto, podzielić na trzy
Fasolę namoczyć i ugotować.
go), na ciasto wylożyć polowę
kowo smakowitych Świąt oraz
Na patelni rozpuścić maslo
części, każdą rozwalkować na
200 g cukru
masy makowej, 1/3 ciasta, resz-
szczęśliwego, spokojnego No-
i miód, dodać ugotowaną fasolę,
pergaminie  wedlug  formatu
200 g masla
ta masy makowej, 1/3 ciasta.
wego Roku.
Witryna literacka
ŚWIĘTA NOC
PIEŚŃ
te najpiękniejsześpiewane.
O nocy święta, nocy radości,
KOLĘDNIKÓW
nastajesz znów we Lwowie,
Ta ,,W żlobie leży", ,,Bóg się rodzi".
gdy pierwsza gwiazda
Modlitwa tonów lączy z niebem.
Choć zimno w domach,
nad Wysokim Zamkiem blyska,
Witaj nam, Zbawco ukochany!
wojna wokól,
w Betlejem Chrystus się rodzi.
chociaż osacza nas niepewność,
W lichej stajence czuwa Maryja
prowadź nas Gwiazdo
A miasto wierne, choć znękane
razem z Józefem zadumanym,
Betlejemska
znowu rozbrzmiewa kolędami.
nad Dzieciąteczkiem pochylona.
z nadzieją i z lwowską kolędą.
I na pasterkę do katedry,
kto może dąży przez ciemne ulice,
O nocy święta, nocy niepojęta!
Choć drony czasem lecą ponad
by wiernie lączyć jednak
O, gwiazdo betlejemska,
nami,
swe serce z naszym Panem.
wciąż zadziwionych ­ prowadź!
dźwięk syren się często rozlega,
idziemy z Dobrą Nowiną,
Już bogomodlne drżą organy
MARIUSZ OLBROMSKI
która nas wszystkich wciąż
ze skarbca starych pieśni
krzepi i rozwesela.
Radość niesiemy, tam gdzie można,
że Światlość przepala ciemność.
Idziemy z wieścią,
że Milość nienawiść
później czy wcześniej zwycięży.
Przez noc cudowną, Lwów
zaciemniony,
idziemy wciąż coraz dalej i dalej.
Boża Dziecina ­ tej nocy zrodzona
w lichej stajence nas
wszystkich ocali.
MARIUSZ OLBROMSKI