img
43
nr 3­4 (439-440) 29.02.­14.03.2024
Z przedwojennej prasy
www.kuriergalicyjski.com
Humor
Humor
w jedną stronę, poczem dać do
rumiany kolor, tak aby byla
rondla i mieszać na ogniu,się
zupelnie miękka, poczem na-
żydowski
dobrze wysadzi; jeżeli za wodni-
sypać tyle mąki, ile się zwykle
ste dosypać cukru; gdy gotowe
daje do zup zasmażonych; pod-
wtedy zaraz po wyjęciu ciasta
smażyć mąkę, a następnie zalać
­ Co powiecie na to? Mój
nalożyć masy i nie klaść w piec,
smakiem albo z wygotowanych
sześcioletni wnuczek, odma-
ponieważ samo zaschnie.
dokladków mięsnych, albo roz-
wiając osiemnaście blogosla-
czynem kostek ,,Maggi", zago-
Legumina parzona
wieństw, przez caly czas glo-
tować kilkakrotnie, i pokrajać
śno plakal...
Ćwierć litra mleka, 8 dkg.
dwie pary kielbasek w ukośne
­ U-wa! ­ dziwią się Żydzi.
klarowanego mlodego masla
plasterki, wrzucie niech się
i 4 dkg. cukru, wlać w rondel
­ Taki dzieciak, a tak się już
rozgrzeją i wlać do wazy. Osob-
i postawić na ogniu; gdy się do-
przejąl modlitwą!
no podać grzanki z chleba.
brze zagotuje, wsypać 1/8 li-
­ Przeciwnie... ­ śmial się
Zupa z krup owsianych
tra mąki kartoflanej, albo 1/4
dziadek. ­ Mój wnuk z pla-
1/4 litra krup owsianych go-
litra mąki pszennej, sypiąc po
czem powtarzal: ,,Aj, dziadziu,
tować, dokąd się dobrze nie roz-
trochę, ciągle lyżką mieszając.
to za dlugie! Aj, dziadziu, to za
kleją, poczem przetrzeć przez
Trzymać na ogniu tak dlugo,
dlugie!".
ROLADYSMACZNE, ORYGINALNE I DAJĄ MOŻLIWOŚĆ FANTAZJI
sito. Na to nalać odpowiednio do
ciasto od rondla odstanie. Gdy
***
GOSPODYNI
liczby osób wody gorącej z do-
ciasto ostygnie, rozrobić je po-
Żyd przychodzi do rabina ze
datkiem kostek ,,Maggi", licząc
woli wbijając po jednem, 6 żól-
skargą:
po jednej na osobę i jeszcze kil-
tek; wsypać dużą lyżkę cukru,
­ Aj, pomóżcie mi, rabbi!
ka minut pogotować. Przed wy-
troszkę galki muszkatulowej,
Mam ciężkie klopoty z zię-
daniem na stól rozbić dwa żólt-
wanilii, bialka ubite na pia-
ciem! On nie umie pić, ani grać
ka z trochę slodkiej śmietanki,
nę, wymieszać i wlaćmasę
w karty.
mieszać zupę mocno i podać za-
w formę wysmarowaną maslem
­ No, to przecież dobrze.
raz z grzankami.
i wysypaną bulką, przykryć
­ Jak to ­ dobrze?... On nie
i gotować jak budyń godzinę.
umie pić, i pije. On nie umie
Sos rakowy
Taką leguminę podaje się z so-
grać, i gra!
Kilka drobnych raków ugo-
kiem, albo szodonem.
***
tować jak zwykle z koprem,
Manufakturzysta Nuchim
Legumina makowa
skorupki obrać starannie, wy-
procesuje się ze swoim bylym
suszyć i utluc mialko. Ten pro-
Cztery bulki obetrzeć ze
wspólnikiem. Dwa dni przed
szek dać do rondelka z dwiema
skórki, pokrajać w drobne kost-
rozprawą radzi się adwokata:
lyżkami masla deserowego albo
ki i ulożyć na salaterce warstwę,
­ Panie mecenasie, a może
bardzo mlodego, (bo stare zepsu-
na to polożyć warstwę uwier-
by tak poslać sędziemu tuczoną
je smak); niech się tak podsmaży
conego maku i wymieszanego
gąskę z moją wizytówką?
dość dlugo, w czasie czego zbie-
z cukrem i migdalami, tak czy-
­ Czy pan oszalal? Sędzia
rać maslo z wierzchu do innego
nić,wszystko wyjdzie, ufor-
Bielecki to czlowiek nieprze-
rondelka, w którym ma się sos
mować jak babę i polewać slodką
ZUPA GROCHOWA Z GRZANKAMI TO DO DZIŚ DANIE TRADYCYJNE
kupny. Zaprzepaści pan calą
zaprawić i dodać lyżkę ladnej
śmietanką z cukrem i wanilią;
sprawę!...
w piec na pól godziny nie odkry-
mąki. Do tak roztartego masla
i każdy kawalek rozbić dobrze,
polewać zaś potrosze, aby bulka
Proces odbyl się i trybunal
rakowego z mąką dodać jesz-
wając wcale. Następnie wyjąć
niesolone dać na gorący sma-
pęczniala, a śmietanka nie opa-
przysądzil Nuchimowi żądaną
ostrożnie, ulożyć na pólmisku
cze niewielką lyżkę świeżego
dala na spód; leguminę taką robi
lec albo maslo, gdy się zrumieni
w pozwie kwotę. Kupiec zjawia
rybę środkiem a bokami jarzy-
masla, dać troszeczkę pieprzu
się na kilka godzin przed poda-
ulożyć do rondla, przysmażyć 2
się ponownie u adwokata.
nę, ubrać jajkiem gotowanem na
i rozprowadzić rosolem wygo-
niem. Jeśli kto chce miećcie-
cebule drobno krajane i na każ-
­ Panie mecenasie, ja panu
twardo i polać buleczką w maśle
towanym z raków, dodając dwie
plą, należy wstawić do miernie
dym rozbratlu polożyć. 1/2 litry
zdradzę jeden sekret. Ja pana
zrumienioną.
kostki ,,Maggi", albo troszkę bu-
gorącego pieca na 15 minut.
dobrej mlodej kwaśnej śmie-
nie posluchalem i sędzia otrzy-
lionu i ciągle mieszając, goto-
tany zaprawić trochą mąki i 2
mal ode mnie gęś.
Kotlety
Galaretka pomarańczowa
wać,zgęstnieje. Gdy gotowe
żóltkami, troszkę soli, pieprzu,
­ Niemożliwe...
rozbić dwa żóltka z lyżką slod-
Mięsa wolowego przerasta-
Cukru w kawalkach pól klgr.
zaś rozbratle posolić po sma-
­ Slowo daję, że tak zrobi-
kiej śmietanki i tein zaprawić
lego 1/2 klg. siekanego, osob-
obetrzeć sześć pomarańcz z gru-
żeniu i gdy sól wsiąknie, polać
lem. Z tą różnicą, że do gąski
sos, nie stawiając już ponownie
no sparzyć. 1/2 glówki kapu-
skórką, nalać pól litra wody
śmietaną, posypać parmeza-
dolączylem wizytówkę bylego
na ogniu. W końcu dodać mięso
sty świeżej, poczem osaczyć
gotowanej na ten cukier i po-
nem i wstawić w gorący piec,
wspólnika.
rakowe. Sos ten jest znakomi-
z wody, posiekać drobno, a naj-
stawić na ogniu. Gdy się będzie
gdy się zrumieni wydać na stól.
***
ty do wszelkiego bialego mięsa
lepiej wraz z trzema cebulami
gotować, szumować starannie,
Kto ma blaszany pólmisek, to na
Dwaj uczniowie jeszybotu,
i ryb. (Staranne gosposie, gdy
przepuścić przez maszynę do
wcisnąć sok z pomarańcz, dwu
takim zapiec rozbratle i z tym
Abram i Icek, siedzą w bóżnicy
podają raki jako potrawę, po-
siekania mięsa i na maśle albo
cytryn przez sitko, dać do gorą-
podawać do stolu.
i marzną.
winny wierzchnie skorupki,
smalcu udusić na bialo. Na-
cego plynu 2 dkg. żelatyny, po-
­ Sluchaj, Icek, co ty byś ro-
Zraziki cielęce w śmietanie
wymyte dokladnie i wysuszo-
stępnie zmieszać to z mięsem,
przednio namoczonej przez dwie
bil, gdybyś byl, przypuśćmy,
dodając dwie bulki moczone,
1 klgr. cielęciny pokrajać na
godziny w zimnej wodzie i lek-
ne doskonale, chować w puszce
tak bogaty jak Rotszyld?
niewielkie zraziki i otrząsnąć
wyciśnięte starannie, dwie lyż-
ko z wody wyciśniętej. Gdy się
blaszanej, albo w sloju szczelnie
­ Też mi kwestia! Ty się le-
ki tartej bulki, jedną kopiastą
lekko mąką, poczem dać na
zupelnie rozpuści, wymieszać
zawiązanym, a mieć będą caly
piej zastanów, co by robil Rot-
lyżkę mąki, 2 cale jaja, trochę
gorące maslo i usmażyć, soląc
doskonale i nalać w formę do
rok zaprawę do sosów i zup).
szyld, gdyby byl tak goly jak
soli i pieprzu na koniec noża,
każdą przyrumienioną stro-
zastygnięcia.
ja!
Losoś morski duszony
grzybka sproszkowanego, oraz
nę. Następnie ulożyć je ciasno
***
Budyń z kasztanów z rumem
z jarzynami
1 kostkę ,,Maggi", rozkruszo-
w rądelku i zalać sosem z 1/8 l.
Lódzki milioner Poznański
1 klg. lososia oczyścić dosko-
ną; wszystko jeszcze raz przez
kwaśniej śmietany (lecz nie-
Upiec, albo ugotować 28 dkgr.
zamówil u glośnego malarza
nale, oplukać i na godzinę wlożyć
maszynę przepuścić, formować
zbyt mlodej), lyżkę mąki kar-
zdrowych kasztanów, utrzeć
nowatora reprezentacyjny ob-
w wodę z octem i solą, tymczasem
kotlety, jak zwykle, i na wolnem
toflanej, soku z jednej cytryny
mialko, lecz obrać starannie
raz przedstawiający przejście
pokrajać drobno jak makaron, ja-
ogniu smażyć. Są to wydatne
i dwóch utartych żóltek. Wsta-
z lupki wlochatej, i utrzeć z 5
Żydów przez Morze Czerwone.
i znakomite kotlety. Z tej ilości
wić do pieca na 20-30 minut.
rzyny, a mianowicie jedną lad-
dkgr. masla deserowego, prze-
Po wielu ponagleniach artysta
ną pietruszkę, jedną marchew,
robi się 16 kotletów średnich.
Podawać na pólmisku polane
trzeć to przez sito, poczem dać
zjawia się wreszcie z kolosal-
sosem, a po brzegach oblożyć
jedną  bulwę  ,,Topinamburu",
10 dkgr. cienko krajanego tlusz-
nym plótnem, jednolicie po-
Sztuka mięsa zapiekana
1/2 selera, jedną wielką cebulę,
ryżem. Kto woli ostrzejsze ­
czu nerkowego, 7 dkgr. cukru, 5
krytym czerwoną farbą.
ćwiartkę kapusty wloskiej, albo
Po wyjęciu mięsa z rosolu,
do sosu można dodać mielonej
dkgr. rodzynek bez pestek, 3 1i2
­ Co to ma być?
kilka glówek brukselki. Te ja-
papryki.
dkgr. migdalów mialko utluczo-
gdy jest już miękkie, pokra-
­ Morze Czerwone.
rzyny sparzyć mocno, tak, aby
nych, jedno cale jajo i 3 żóltka,
jać je na plastry, poczem ulo-
­ A gdzie wojska faraona?
Legumina pomarańczowa
się kilka razy zagotowaly w wo-
trochę śmietanki i rumu, oraz 3
żyć ladnie na pólmisku blasza-
­ Potonęly.
dzie z solą, poczem wyjąć z tej
nym, zrobić sos koperkowy bez
Zrobić kruche ciasto: 14 klg.
dkgr. mąki. Wymieszać to do-
­ A gdzie są, u licha, Żydzi?
wody, podzielić na dwie części:
śmietany, ale dosyć gęsty i mię-
mąki, 1/8 klg. masla, dwa żólt-
brze i wlożyć w formę budynio-
­ Już przeszli.
jedną ulożyć na spód rondla, po-
wą, wysmarowaną dobrze ma-
so nim oblać. Poprzednio należy
ka gotowane i 6 dkg. cukru, oraz
***
lać dwoma lyżkami rumiane-
mieć ugotowane różne jarzyn-
kieliszek rumu; rozwalkować
slem i bulką wysypaną, poczem
Lekcja języka polskiego.
go masla i popieprzyć, oraz dać
wstawić w piec na godzinę. Gdy
ki, temi oblożyć, polać maslem
cienko, ulożyć na blaszanej for-
­ Szlomka, co oznacza przy-
dwa listki bobkowe, na to ulożyć
i wstawić do rury gorącej, tak
mie i upiec w niezbyt gorącym
gotowe, wyrzucić z formy na
slowie: ,,Nie wszystko zloto, co
rybę, jak kto woli, albo w calo-
by się sos lekko zrumienil. Gdy
piecu. Utrzeć na tarku dwie cy-
pólmisek, podlać rumem i tak
się świeci?"
ści, lub też w dzwony podzielo-
podać.
gotowe, podać na stól.
tryny, cztery duże pomarańcze,
­ Dziurę w spodniach.
ną i znowu przykryć jarzyną,
odrzuciwszy starannie pestki,
Smacznego!
Rozbratle z pieca
polać resztę rumianego masla,
masęrazem z sokiem wlożyć
HORACY SAFRIN
podkropić wodą od parzenia ja-
Zostala zachowana orygi-
1 klgr. mięsa wolowego roz-
w donicę, wsypać pól klg. mącz-
HUMOR ŻYDOWSKI
rzyn, przykryć mocno i wstawić
bratlowego podzielić na sztuki
ki cukrowej, utrzeć doskonale
nalna pisownia.